Politikere om MCHs pengeproblemer: Det skal løses

Flere byrådspolitikere er klar til at gå langt for at redde MCH ud af den økonomiske krise. Herning kan ikke undvære MCH, lyder det.

Johs. Poulsen (R) og Tommy Tønning (S) mener, at der skal findes en løsning på MCHs økonomiske problemer.
Johs. Poulsen (R) og Tommy Tønning (S) mener, at der skal findes en løsning på MCHs økonomiske problemer.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Hvis MCH skal klare sig igennem coronakrisen, så kræver det akut økonomisk hjælp. Sådan lød det fredag fra MCH-direktør Georg Sørensen. 

Siden marts måned er 39 MCH-arrangementer i både MCH Arena, Messecenter Herning, Herning Kongrescenter og Jyske Bank Boxen blevet aflyst. Det har betydet, at selskabet har mistet 95 procent af omsætningen.

Nu lyder det fra flere byrådspolitikere i Herning, at de er klar til at finde en løsning på den alvorlige situation, MCH står i. 

- Vi ville være en fuldstændigt leverpostejsfarvet kommune, hvis ikke vi havde MCH, og det ville i sig selv være trist, siger det radikale medlem af Økonomi- og Erhvervsudvalget, Johs. Poulsen (R).

Ifølge Tommy Tønning (S), der sidder med i samme udvalg, er MCH en afgørende del af Hernings DNA.

- Det, at vi har sådan et flagskib, betyder, at vi får genereret en masse liv, energi og penge til Herning Kommune, siger Tommy Tønning.

Herning Kommune er den største ejer af MCH med 45 procent af aktierne, mens Agromek som næststørste aktionær ejer 31 procent.

Løsningen skal findes

På mandag skal ledelsen i MCH orientere Økonomi- og Erhvervsudvalget i Herning Kommune om den alvorlige økonomiske situation, som MCH er havnet i som følge af corona-nedlukningen. 

Selskabet MCH mangler over 50 millioner kroner for at kunne betale sine regninger. Det er et meget voldsomt tal, lyder det fra Tommy Tønning. 

- Vi nærmer os kanten af, hvad der er forsvarligt for MCH. Da vi sammen med Agromek er ejere af en del af MCH, så har vi også en forpligtelse for at hjælpe dem med at løse det. Og det vil vi søge at finde en løsning på, indenfor de rammer, som er lagt, siger det socialdemokratiske udvalgsmedlem.

Uden at kunne udstede blankochecks på forhånd, siger det radikale udvalgsmedlem Johs. Poulsen, at han vil gå langt for at sikre MCHs overlevelse.

- Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at MCH har en meget stor økonomisk betydning for Herning Kommune. Meget af det, vi har i Herning, ville vi have på et langt lavere niveau, end hvis vi ikke havde MCH. Derfor er jeg villig til at kigge på alle mulige former for løsninger, siger Johs. Poulsen (R).

Også Hernings borgmester Lars Krarup (V) har meldt sig klar til at gå rigtig langt for at finde en løsning på MCHs problemer.

Spytter ikke ukritisk penge i

Selvom kommunen ejer næsten halvdelen af selskabet, så er MCH-koncernen stadig en privat virksomhed.

Kan du godt som politiker forsvare at blive ved med at skyde penge i et privat selskab?

- Ja, fordi set med mine øjne, så er det jo ikke at skyde penge i ud i den blå luft. Det er snarere at investere i, at vi fortsat tjener penge i fremtiden, siger Johs. Poulsen.

Samme takter lyder fra Tommy Tønning.

- Det er ikke sådan, at vi bare ukritisk kommer og spytter penge i det, som ellers kunne være brugt på noget andet. Det skal selvfølgelig ske inden for den gældende lovgivning. Men det er rigtigt vigtigt for os, at vi gør noget for at hjælpe dem. Vi kan ikke undvære MCH, siger han.

Selskabet MCH beskæftiger til dagligt 259 medarbejdere, og det tiltrækker omkring 1 million besøgende om året.