Politi og regioner opfordrer før påske med godt vejr: Hold stadig afstand

Der er vist ingen af os, der er i tvivl om, at vi skal holde god afstand til hinanden. Men politi og regioner understregede i dag endnu engang, at det gode vejr og påsken ikke er grunde til at slække på reglerne.

Midt- og Vestjyllands Politi havde i dag sammen med regionsrådsformænd fra Midtjylland og Nordjylland et ønske til borgerne: I skal stadig holde afstand til hinanden.
Midt- og Vestjyllands Politi havde i dag sammen med regionsrådsformænd fra Midtjylland og Nordjylland et ønske til borgerne: I skal stadig holde afstand til hinanden.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Det kan ikke siges nok: Hold fortsat afstand.

Det var budskabet ved et pressemøde tirsdag formiddag, hvor Midt- og Vestjyllands Politi, Region Midtjylland og Region Nordjylland deltog med en samlet bøn til danskerne i påskedagene.

- Nu står vi foran nogle påskedage, hvor det ser ud til, at vejret bliver dejligt, og der er ikke noget at sige til, at midt- og vestjyderne gerne vil ud, men de gode råd gælder altså også i påskedagene, siger Helle Kyndesen, der er politidirektør ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Bliver sagt igen og igen

Så sent som mandag aften bad statsminister Mette Frederiksen og sundhedsmyndighederne danskerne om fortsat at holde afstand.

Tirsdag sagde landsdelens politi og regionsrådsformænd så det samme.

- Vi håber, at når man også lokalt siger ’lyt nu rigtig godt efter, det her er ikke noget, der kun foregår i København, det foregår altså i hele landet', så holder folk afstand, siger Ulla Astman, der er regionsrådsformand i Nordjylland.

U15-roerne her gennemførte et træningsprogram fra deres træner med god afstand mellem hinanden.
U15-roerne her gennemførte et træningsprogram fra deres træner med god afstand mellem hinanden.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Foran roklubben i Holstebro var en flok U15-roere i fuld gang med selvtræne.

Derfor hørte de ikke pressemødet, men ordene 'hold afstand' har de hørt mange gange den seneste måned.

- Det virker selvfølgelig. Det er godt, at vi holder afstand, men det bliver gentaget så meget, at man nærmest føler, at man skal holde ti meters afstand, siger Caroline Fredslund Sørensen.

- De kommer jo til at gentage sig selv meget, men der er jo ikke andet at gøre end at holde afstand, lyder det fra Naja Andersen.

De glæder sig begge til, at de igen kan kramme hinanden, når de mødes i roklubben, men indtil da må de styrketræne i de fri med to meter mellem hinanden.

Hospitalerne kan godt følge med – hvis vi passer på

Grunden til, at det er så vigtigt at holde afstand, er for at undgå, at en stigning i antallet af smittede vil presse hospitalerne.

Coronavirusset har allerede givet travlt på nogle af regionens hospitaler.

- Samlet set er regionen og sundhedsvæsenet ikke presset voldsomt. Men i området omkring Herning og Holstebro har vi mange smittede, og det belaster hospitalerne i sådan en grad, at vi bliver nødt til at sende patienterne videre til andre hospitaler i regionen, fortæller Anders Kühnau, der er regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Han fortæller, at regionen kan håndtere situationen, men at en presset situation kan opstå, hvis vi ikke fortsat passer på.

3:22
Med antallet af indlæggelser stiger presset på sundhedspersonalet. Hospitalsenhed Vest har 5-10 gange så mange sygemeldinger som andre hospitaler i regionen. Nu er man begyndt at overføre Corona-smittede patienter til mindre belastede hospitaler i regionen.

Sådan er meldingen også fra det nordjyske.

Ulla Astman fortæller, at der er mange hospitalspladser til covid-19-patienter. Men det kan altså hurtigt ændre sig, hvis folk ikke holder afstand til hinanden her i påskedagene.

- Der kan være en vis fare for, når man hører, at vi skal til at genåbne landet lige efter påske, at man tænker ’det går nok, at vi så mødes i påsken’. Det må vi ikke, for så kan vi risikere, at det går den forkerte vej, og så kan sundhedsvæsenet altså ikke følge med, siger hun.

Hvis der efter dagens pressemøde stadig er nogen, som ikke har forstået budskabet, er politiet ikke blege for at dele bøder ud.

- Vi bliver ved med at køre patrulje og være ude i plantecentre, byggemarkeder og sommerhusområder, hvor vi vil give gode råd og anbefalinger. Og hvis borgerne ikke efterlever de regler, der gælder, så har vi altså bødeblokken med, og så bliver der udskrevet bøder, fortæller Helle Kyndesen.

Tirsdag eftermiddag er der 80 indlagte med coronavirus i Region Midtjylland og 33 i Region Nordjylland.