Overlæge: Derfor giver det mening at holde efterskoler og restauranter lukkede

Der er en god forklaring på, at efterskoler og restauranter fortsat er blandt de grupper, der må holde lukket, forklarer overlæge fra Aarhus Universitetshospital.

Overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.
Overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.
Foto: TV MIDTVEST

Mens alt fra frisører, fysioterapeuter og tandlæger så småt kan begynde at gøre sig klar til at åbne igen, ser det hele anderledes ud for efterskoler, højskoler og restauranter.

Sidstnævnte er blandt de områder, der fortsat skal være lukkede, og det er der en rigtig god grund til, forklarer professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.

- Det er sådan, at risikoen for at blive smittet er større, jo flere man er sammen med. I de situationer, hvor der er en kontakt mellem to mennesker, der har en interaktion, er der mindre risiko for smittespredning, end hvis man eksempelvis er sammen med 100 andre på én gang.

- Det er nogle af de ting, man har taget med i overvejelserne for at finde ud af, hvem der skulle åbne op først, lyder det fra Lars Østergaard.

Bør ikke være bekymret over at gå til frisøren

Så hvis du efterhånden trænger til at kigge forbi din lokale frisør, er der altså ingen grund til bekymring, slår Lars Østergaard fast.

- Det handler igen om det her med antallet, man kan komme i kontakt med. På en efterskole er der mange forskellige mennesker - måske flere hundrede - man kan komme i kontakt med. Frisøren derimod klipper oftest en alene.

Det store spørgsmål er nu, hvornår vi kommer til at se en yderligere genåbning af Danmark, så eksempelvis højskoler og efterskoler kan vende tilbage til sammenholdet.

Overlægen mener, der kommer til at gå mindst et par uger endnu.

- Nu tror jeg, man vil se effekten af den åbning, som man laver nu. Der vil gå 14 dages tid, og så tror jeg, man gradvist kommer til at åbne mere og mere op.

- Her er der forskellige hensyn, der skal tages – også politiske. Ud fra et sundhedsfagligt aspekt, tror jeg, man vil fortsætte med at åbne de steder, hvor smitterisikoen er mindst. Der kunne man godt forestille sig, at højskoler og lignende kunne åbne igen, men måske ikke store festivaller, hvor der måske er 10.000 eller 20.000 mennesker, siger Lars Østergaard.

Første del af genåbningen af erhvervslivet i Danmark bliver effektueret fra den 20. april.

Du kan få overblikket over, hvilke erhverv der må åbne igen fra på mandag her. 

2:12
I følge professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital er der en sundhedsfaglig logisk forklaring på, hvorfor frisører genåbner og høj- og efterskoler ikke gør.