Overblik: Genåbningen af Danmark fremrykkes - se hvad der må åbne nu

Alle partier er enige om en aftale om en udvidelse af genåbningens fase 2. Nogle områder må åbne straks.

Partilederne kommer ud fra forhandlinger på Christiansborg med statsminister Mette Frederiksen (S) om yderligere genåbning i fase 2, onsdag den 20. maj 2020. Årsagen til forhandlingerne er, at de danske tal for smittede med coronavirus er lavere end ventet.
Partilederne kommer ud fra forhandlinger på Christiansborg med statsminister Mette Frederiksen (S) om yderligere genåbning i fase 2, onsdag den 20. maj 2020. Årsagen til forhandlingerne er, at de danske tal for smittede med coronavirus er lavere end ventet.
Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix

Sent onsdag aften er alle Folketingets partier blevet enige om en udvidelse af genåbningens anden fase.

Det betyder blandt andet, at museer, teatre, biografer og zoologiske haver får lov til at åbne straks.

- Når det går godt, har vi også muligheden for at fremrykke nogle af de ting, vi egentlig havde aftalt at åbne på et senere tidspunkt, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

I aftalen ligger også en ændring af forsamlingsforbuddet, som bliver hævet til 30-50 personer fra 8. juni. Her skal også udkomme klarere retningslinjer for bryllupper, konfirmationer og lignende.

Flere ændringer fra næste uge

Den nye politiske aftale om genåbningen i fase 2 kommer til at betyde, at gymnasie- og erhvervsskoleeleverne får lov til at komme i skole igen fra den 27. maj.

Ud over det har regeringen besluttet at udvide listen over anerkendelsesværdige formål for indrejse i Danmark fra 25. maj. Eksempelvis må udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, fra 25. maj indrejse i Danmark. Desuden må udenlandske kærester og bedsteforældre også få lov at rejse ind over grænsen til Danmark. Derudover får forretningsfolk lov til at rejse ind og ud af Danmark.

Der bliver også en geografisk bestemt åbning af den offentlige sektor. Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Midtjylland får lov til at åbne op for, at ansatte i den offentlige sektor igen kan møde fysisk op på deres arbejdsplads. Når de to regioner på Sjælland ikke får lov til at åbne op i den offentlige sektor, skyldes det, at smittetrykket med coronavirus her er markant større end i landets tre øvrige regioner.

Til gengæld kommer diskoteker, fitnesscentre, spillesteder og svømmehaller til at vente lidt endnu. Heller ikke det indendørs foreningsliv får lov til at åbne endnu. Mette Frederiksen oplyser, at politikerne vender tilbage før 8. juni med en plan for hele idrætten og sporten.

Her kan du få det fulde overblik over, hvilke ting der må åbne hvornår