Nye restriktioner på vej: Chokeret borgmester rydder kalenderen

Covid-19 muterer i mink, og det kan ende med, at en kommende vaccine ikke virker. Derfor vil der i en række kommuner komme yderligere restriktioner, siger statsministeren onsdag på et pressemøde.

Det er en dramatisk eftermiddag for både minkavlere og beboere i flere kommuner.

På et pressemøde oplyste statsminister Mette Frederiksen for kort tid siden, at alle danske mink skal aflives hurtigst muligt, mens flere kommuner skal indføre yderligere restriktioner.

Det skyldes, at coronavirus har muteret i minkene og smittet 12 personer. 

En af de ramte kommuner er Vesthimmerland. Her var man forberedt på aflivningen af alle danske mink, men det var en nyhed, at der nu kommer yderligere restriktioner i kommunen.

I følge borgmesteren i Vesthimmerland Per Bach Laursen fik alle borgmestre en opringning klokken 15 med en forhåndsorientering om aflivningen af danske mink.

- Det er gruopvækkende, det må jeg sige. Det havde jeg ikke regnet med, da jeg stod op i morges. Det får så store konsekvenser, at jeg ikke kan overskue det. Der er mange farme, der er drevet af familier, måske far og søn, dem tænker jeg på i dag. Det ligger mellem linjerne, at minkavlen lukker helt nu. Det har jeg svært ved at acceptere, fortæller Borgmesteren.

Udvalgte kommuner for særlige restriktioner

Udover at slå alle mink i landet ned vil regeringen indføre yderligere restriktioner i en række kommuner, der er berørt af en coronamutation fra mink.

Det gælder blandt andet Vesthimmerland og Thisted Kommuner, oplyser statsministeren på et pressemøde.

Ifølge statsministeren 'vil der være tale om en nedlukning, der går længere end de nationale restriktioner'.

- Det hørte jeg først om på pressemødet. Min kalender er ryddet i morgen for at få at vide, hvad statsministeren har tænkt sig at gøre ved os. Begge dele ryster mig, siger Per Bach Laursen og fortsætter:

- Jeg kan ikke afvise, at det er nødvendigt. Der er ingen tvivl om, at det er alvorligt. Vi lever i et samfund, hvor vi har tillid til, hvad vi får at vide. Der er ikke tvivl om, at der er noget om det her.

Thisted borgmester kalder situationen surrealistisk

I Thisted Kommune fulgte borgmester Ulla Vestergaard med i dagens pressemøde, og hun var heller ikke forberedt på, at der nu kommer yderligere restriktioner.

- Vi begynder at forberede os på, hvad det er, vi skal have sat i værk, så vi hurtigst muligt kan skabe en eller anden form for tryghed. Eller en mulighed for at borgerne i Thisted Kommune kan få afvide, hvad det kommer til at betyde for dem, siger hun.

Borgmesteren udtrykker overfor TV MIDTVEST stor sympati, for alle de berørte minkavlere, der nu skal aflive deres mink, men hun peger samtidig på, at menneskeliv er vigtigere end dyre- og erhvervsliv.

- Jeg kan ikke sige, om det er fair eller ej. Det er heldigvis ikke mig, der skal vurdere sådan noget, det er regeringen og sundhedsmyndighederne. Hvis de vurderer, at det er, det der skal til for at bremse mutationen og smittespredning, så er det fint nok for mig, siger Ulla Vestergaard.

Sundhedsmyndighederne og regeringen har endnu ikke de konkrete tiltag og restriktioner klar i dag onsdag. De vil blive præsenteret torsdag.


Læs flere artikler fra Vesthimmerland eller i kategorien Erhverv.