Ny forskning med coronapatienter: 15 procent mangler stadig lugtesansen efter et halvt år

Resultater fra lugte- og smagssansambulatoriet i Holstebro viser, at halvdelen af coronapatienterne mister deres lugtesans, og efter seks måneder har 15 procent stadig ikke fået den tilbage.

I et særligt ventilationsskab hos lugte- og smagssansambulatoriet ved Hospitalsenheden Vest i Holstebro står 48 penne med forskellige dufte. De bliver brugt til at teste blandt andet coronapatienter, der har mistet deres lugtesans.

Forskningen viser, at halvdelen af dem, der rammes af Covid-19 også mister lugte- og smagssansen. Af dem har 85 procent dog fået sanserne tilbage allerede efter en måned. De resterende 15 procent har efter seks måneder stadig ikke genvundet deres sanser.

– Vi ved endnu ikke, om de bliver normale igen. Bare vi er forkølede, kan lugte- og smagssansen forsvinde nogle dage, og så kommer den igen. Men Covid-infektionen arter sig noget anderledes, da det er et så langvarigt forløb, siger Therese Ovesen, der er overlæge på lugte- og smagssansambulatoriet, der også bliver kaldt flavour-klinikken.

Lugte- og smagssansambulatoriet på øre-næse-hals-afdelingen i Holstebro har et særligt skab til de mange penne med forskellige dufte.
Lugte- og smagssansambulatoriet på øre-næse-hals-afdelingen i Holstebro har et særligt skab til de mange penne med forskellige dufte.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Genoptræning af lugtesansen

Ambulatoriet i Holstebro er den eneste af sin slags i Danmark og har derfor patienter fra hele landet. Hvert år har de 500 patienter, og lige nu er omkring halvdelen af dem patienter med ødelagt lugtesans efter at have haft coronavirus.

- De fortæller blandt andet, at der sker en meget ubehagelig forvrængning af lugtene. Typisk over til noget råddent og svovlholdigt. Men trøsten er, at når forvrængningen kommer, så er det et tegn på at lugtesansen er ved at reparere sig, forklarer overlægen.

For dem, hvor lugtesansen ikke er på vej tilbage, er det vigtigt at træne.

- Vi vil gerne fremskynde det tidspunkt, hvor forbedringen sætter ind med lugtetræning. På den måde bliver den totale mængde af folk, der kommer sig også større, siger Therese Ovesen.

Overlægen påpeger, at det er vigtigt at begynde at træne lugtesansen allerede fra det øjeblik, man bliver syg og mister evnen til at genkende duftene.

- Vælg fire til fem velkendte dufte som citrus, rose, lavendel, kaffe eller eukalyptus og duft til dem i 20 sekunder to gange om dagen.

Det stærkeste symptom på, at man er smittet med Covid-19 er tabet af lugte- og smagssansen.