Nedlukning blev dyr for efterskole: Mistede otte elever på to uger

De særlige restriktioner, som syv kommuner i Region Nordjylland har været underlagt på grund af nedlukning, har kostet Skyum Idrætsefterskole otte elever.

Forventningerne var store. Det skulle have været et år fyldt med fest og farver. Men sådan blev det ikke helt for Smilla Sass-Petersen fra Thisted.

- Sådan noget som gymnastikopvisninger, elevfester og skiferier bliver enten bare aflyst eller udskudt, siger Smilla Sass-Petersen.

Hun gik på Skyum Efterskole, og de særlige restriktioner i Nordjylland ramte eleverne hårdt. Skoleåret var i forvejen ikke, hvad de havde drømt om.

For to uger siden blev det særligt slemt, da syv kommuner i Region Nordjylland blev lukket ned. Eleverne måtte ikke rejse hjem i fire uger, og hverdagen på skolen blev også meget anderledes.

- De måtte kun være sammen med den samme gruppe på 25-30 mennesker, både i fritiden og til undervisning. Og de måtte ikke besøge hinanden på kryds og tværs af værelser, siger Svend Hagelskjær, der er forstander på Skyum Idrætsefterskole.

De mange restriktioner og nye regler var hårdt for Smilla Sass-Petersen, der følte, at efterskoleopholdet blev totalt forandret.

- Jeg synes, man blev sat i bås med nogle, og så var det bare dem, man skulle være sammen med. Jeg følte lidt, at fællesskabet for hele skolen blev ødelagt, siger hun.

- Socialt er det et tab

Situationen fik Smilla Sass-Petersen til at tage en svær beslutning.

- Det kunne jeg ikke lige oveskue som mit efterskoleophold. Så ville jeg egentlig hellere bare videre, siger den nu tidligere efterskoleelev.

Tema

Nedlukning i nord

Smilla Sass-Petersen var ikke den eneste, der traf det hårde valg. I løbet af to ugers nedlukning mistede skolen otte elever. Det er dobbelt så mange, som de plejer at miste på et helt skoleår.

- Det er jo markant. En ting er, at det økonomisk er rigtig ærgerligt for skolen, men socialt er det et tab. Alle er kede af det, når der er nogen, der stopper.

Torsdag blev de stramme restriktioner for efterskolen ophævet – og det fik efterskoleforstanderen til straks at tilbyde alle eleverne et hjemmebesøg.

- Ti minutter senere gik jeg i spisesalen og spurgte, om eleverne ikke trængte til at komme hjem, og så sendte vi dem hjem i går aftes, siger Svend Hagelskjær.

På søndag vender eleverne tilbage – i hvert fald nogle af dem.

- Det bliver uden mig. Jeg tager op på handelsskolen i Thisted, hvor jeg er startet, siger Smilla Sass-Petersen.

Hør Smilla Sass-Petersen fortælle om, hvorfor hun tog den svære beslutning i indslaget her.

Læs flere artikler fra Region Nordjylland eller i kategorien Samfund.