Museer har haft kronede dage under sommerpakken - nu er det slut

Siden den 27. juni har der været halv pris på en lang række entrébilletter, men det er slut fra i morgen.

02:20

Efter i dag er det slut med rabat på landsdelens museer. Video: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Fra i morgen skal du igen betale fuld pris, hvis du vil ind på landsdelens museer.

Der har været halv pris på entrébilletterne siden den 27. juni som en del af regeringens sommerpakke, og det har gjort en stor forskel for flere af museerne.

Blandt andet hos Spøttrup Borg, på Tekstilmuseet og på Heart i Herning er sommeren gået over al forventning. De tre museer har både haft flere besøgende og samtidig mange nye typer gæster.

Der har været flere børnefamilier, og jeg har en fornemmelse af, at der har været mange gæster, som ellers normalt ikke bruger deres tid på at gå på museum.

Holger Reenberg, museumsdirektør, Heart

- Der har været flere børnefamilier, og jeg har en fornemmelse af, at der har været mange gæster, som ellers normalt ikke bruger deres tid på at gå på museum, siger Holger Reenberg, museumsdirektør på Heart.

De ekstra gæster skyldes ikke nødvendigvis kun de billigere entrebilletter, men for nogle har det gjort en forskel.

- Nu så vi, at det her var sidste dag med halv pris på billetterne, og så tænkte vi, at vi hellere måtte køre herud. Så det har helt klart været med til at afgøre det for os, siger Katja Søndergaard fra Hørning, som TV MIDTVEST mødte på Spøttrup Borg.

Fremtiden er uvis

Selv om det er slut med sommerpakken, så kan man desværre ikke sige det samme om coronavirussen, og på Tekstilmuseet frygter de, hvordan fremtiden kommer til at se ud. 

- Jeg tror ikke på, at det bliver helt stabiliseret til næste år igen, og hvad gør vi så? Jeg har et museum, hvor jeg kan se, at vi måned for måned ikke tjener nok, siger Laura Liv Borchsenius Weikop, museumsdirektør på Tekstilmuseet, der er en del af Museum Midtjylland.

Læs også Museer åbne efter nedlukning: Endelig er vikingefamilien sammen igen

Museumsinspektør på Spøttrup Borg, Sam Willum, mener ikke at en rabatordning er en god løsning på sigt. For selv om det har været en god sommerbonus at få flere folk gennem dørene, så må folk ikke vænne sig til, at det er næsten gratis at gå på museum.

- Vi er jo en kulturinstitution, som formidler kulturen herude. Det koster selvfølgelig, og det synes jeg også, det skal gøre. Det er fint, at folk skal betale entré, for det er en perle, vi har herude, og det skal også koste lidt at komme ind og se det, lyder det fra museumsinspektøren.