Mundbind i bus og tog: Passagere og chauffører tager godt imod ny anbefaling

Brugerne af den kollektive trafik er klar til at efterleve Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger.

Fra i dag anbefaler Sundhedsstyrelsen, at passagere bruger mundbind i bus, tog og metro, hvis der er trængsel, og det ikke er muligt at holde den anbefalede fysiske afstand.

Den udmelding har trafikselskabet Midttrafik taget til sig, og de vil nu ligeledes anbefale deres kunder at have et mundbind med sig, når de rejser med selskabets busser eller tog.

- Vi vil opfordre til, at man har et mundbind med og gør brug af det, eller gør brug af det, hvis man føler sig utryg, siger Michael Steinberg, der er talsperson hos Midttrafik. 

Giver tryghed hos chauffører

Tonni Rusbjerg er tillidsrepræsentant og buschauffør hos De Blå Busser i Skive, og han hilser Sundhedsstyrelsens seneste justering velkommen.

 - Jeg synes, at mundbind er en god idé. Det kan jeg ikke have noget imod. Vi har jo nogle chauffører, der er i risikogruppen, og jeg ved, at de er noget nervøse nu, hvor vi skal i gang med at tage imod penge igen, siger han. 

Derfor giver det en ekstra tryghed - selvom Tonni Rusbjerg oplever, at folk generelt er gode til at overholde de eksisterende restriktioner. 

- Jeg synes, at folk er gode til at holde afstand og passe på hinanden. Det er mest, når folk skal ud og ind af busserne, at de kan komme til at stimle lidt sammen. 

Tema

Coronavirus

Passagerne er klar til mundbind

De danske sundhedsmyndigheder har været mere tilbageholdende med at anbefale mundbind, end myndigheder i andre lande, og vurderingen fra Sundhedsstyrelsen er fortsat, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind.

På busholdepladsen i Viborg var passagerne i dag dog helt klar til at efterleve anbefalingen om at have et mundbind med sig i bussen.

- Jeg vil ikke have noget problem med at gå med mundbind, siger gymnasieeleven Gustav Strandkvist. 

- Det er en pligt, vi har til at beskytte de svage, og der går jo ikke noget af os selv ved det, lyder det fra Bent Christensen, mens gymnasieeleven Nickolas Steen Pedersen, der netop har været i Holland, hvor han har brugt mundbind, siger: 

- Det kunne jeg sagtens finde på. I to uger har jeg levet med, at man hele tiden gjorde det, så det kunne jeg sagtens. 

Sundhedsstyrelsens opfordring er kun en anbefaling og ikke et krav. Derfor vil der ifølge transportsminister Benny Engelbrecht ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på.

Sundhedsstyrelsen opfordrer i dag til at bruge mundbind, når der er trængsel i den kollektive trafik. Hos trafikselskabet Midttrafik er anbefalingen den samme i deres tog og busser.