Missionen starter i Danmark: Soldater er i fuldstændig isolation før udsendelse

Soldaterne må hverken handle eller se deres familie, selvom der er 14 dage til, at de skal udsendes.

De må ikke gå ud for at handle eller se deres familier.

quoteFor det meste er det de pårørende, der er lidt kede af situationen. For vi er stadig i Danmark, men de kan ikke se os. Det er både ægtefæller, men især børnene også. Det havde måske været nemmere for dem at forholde sig til, hvis vi havde været nede sydpå

"Mikkelsen", Oversergent, Føringsstøtteregimentet

Oversergent ved Føringsstøtteregimentet “Mikkelsen” og 20 af hans kolleger skal udsendes om 14 dage, og de er derfor i isolation på Flyvestation Karup, for det er meget vigtigt, at de ikke bringer coronavirus med sig til lejrene. 

Mikkelsen ankom i går, og skal nu være isoleret sammen med sin gruppe, indtil de kan flyve til Kabul i Afghanistan om to uger.

- For det meste er det de pårørende, der er lidt kede af situationen. For vi er stadig i Danmark, men de kan ikke se os. Det er både ægtefæller, men især børnene også. Det havde måske været nemmere for dem at forholde sig til, hvis vi havde været nede sydpå, forklarer han.

Men selvom det er hårdt, så er der nok at give sig til for soldaterne, forklarer han.

- Jeg har personligt en del fjernundervisning, så der er rigeligt, jeg kan gå igang med. Så er der måske nogle andre, der er mere gamertyperne, der spiller med deres venner online. Det bliver måske kedeligt i længden, men vi skal nok få tiden til at gå og holde hinanden med højt humør. Så kan det være, at en grillaften i ny og næ og en enkelt godnatøl vil være på sin plads, slår han fast.

Soldaterne skal blive på bestemte områder, der er tydeligt markeret.
Soldaterne skal blive på bestemte områder, der er tydeligt markeret.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Bestemt udefra

Soldaterne enten har siddet eller skal sidde i isolation, inden de skal på internationale missioner til lande som Afghanistan, Irak, Mali eller Estland. 

Hvordan og hvor længe bliver bestemt udefra, forklarer stabslæge ved Forsvarets Sanitetskommando, Henrik Staunstrup.

- Ude i de lejre, hvor vi er, så er det chefen for den internationale lejr, der suverænt bestemmer, hvad betingelserne for at komme ind i lejren er. Og det er en lille smule specielt med de her lejre, fordi det er op til flere tusind mennesker, der er samlet på en gang og på et meget lille område. Så derfor tager de nogle forholdsvis drastiske regler i brug for ikke at få Covid-19 ind i deres lejr, forklarer han og fortsætter:

- Det vil sige, at vi bliver nødt til at følge de retningslinjer, som den enkelte chef i Afghanistan, Irak, Mali eller Estland beslutter sig for.

Mental sundhed

Henrik Staunstrup forklarer, at missionen er startet, selvom de ikke er taget afsted endnu.

Derfor gør man på Flyvestationen sit bedste for at sikre, at soldaterne har det godt, mens de er i isolation.

De har adgang til fjernsyn, internet og spil, ligesom de må løbe ture i terrænet sammen med andre fra den gruppe, de skal udsendes med. Henrik Staunstrup fortæller også, at de har fokus på, at maden skal være ekstra god, ligesom at de har fået mulighed for at grille i det gode vejr. 

- Vi ved, at når folk er på missioner, så er måltiderne en vigtig del af dagligdagen, så det skal være bare i orden, og det er det også.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.