Minkmøde i Miljø- og Fødevareudvalget

Repræsentanter fra minkbranchen var i dag mødt op på Christiansborg for at diskutere den nuværende situation.

Situationen for minkavlerne rundt om i landet er langt fra, hvad de kunne ønske, og der bliver aflivet tusindvis af både syge og raske mink.

Der er i alt 1137 minkfarme i Danmark, på 128 af dem er der fundet covid-19, og fem af dem ligger i Midt- og Vestjylland.

Hustruen til en minkavler fra Ringkøbing stod i dag foran Miljø- og Fødevareudvalget for at fortælle om den aktuelle situation for minkavler-familierne.

Camilla Vinther Jakobsen, har i Go' Aften Danmark fortalt, hvordan situationen påvirker familien. I dag var det på Chritiansborg.
Camilla Vinther Jakobsen, har i Go' Aften Danmark fortalt, hvordan situationen påvirker familien. I dag var det på Chritiansborg.
Foto: TV 2

- Det er ikke særlig sjovt. Vi holder os meget derhjemme, og især minkavleren holder vi rigtig meget hjemme. Vi føler, at vi er nødt til at tage alle vores forholdsregler, men vi kan passe på, alt det vi vil, men hvis dem over på den anden side eller naboen er uheldige at blive smittet med corona, så står vi i samme situation og skal aflive alligevel, fortæller Camilla Vinther Jakobsen, der til dagligt er konditor, men i dag taler sin mands og andre minkavlers sag.

Hendes budskab til politikerne er, at det ikke bare er et erhverv, der bliver ramt, men at mange familier står i en meget svær og uvis situation, hvor alle familiemedlemmer bliver påvirket.

Inger Støjberg og Venstre kritiserer strategien med aflivning, og de ser gerne, at en anden overtager Mogens Jensens post som Fødevareminister.

- Ugerne er gået, og intet er sket. Vi har en fuldstændig desperat branche, der står overfor, at fuldstændig uforskyldt skulle dreje nøglen om, siger den forhenværende minister.

- Vi vil sætte branchen, myndighederne, eksperter og politikere sammen, og så vil vi se på, hvad det er, der skal til, for at vi også kan drive minkavl i Danmark i fremtiden, siger hun.

Avlsdyrene skal reddes

Formanden for de danske minkavlere Tage Pedersen forklarer, at de i branchen har fuld forståelse for, at syge mink skal aflives, og at de i to uger har arbejdet på, at få lov til at hjælpe Fødevarer Styrelsen med en ordentlig aflivning, der efterlader nok avlsdyr til fremtiden.

- Det er vigtigt for os at bevare minkavl i fremtiden, og hvis vi ikke får minimeret de store problemer, der er med zonerne, så er der alt for mange mink, som skal aflives. Vi får ingen dyr til avl i den kommende sæson, og vi smider en masse skind væk, som er gode ressourcer, der kunne bruges og sælges til fuld pris om 14 dage, siger han.

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen havde - grundet en tur til Bruxelles - ikke mulighed for at deltage på dagens møde, men TV MIDTVEST har snakket med ham.

- Vi har haft løbende dialog med branche, og så er der ting man er uenige om, hvor branchen har stillet spørgsmålstegn. Det har de gjort ved de anbefalinger, vi har fået fra sundhedsmyndighederne, og der er jeg bare nødt til at sige, at Statens Seruminstitut er dem, der har bedst forstand på, hvordan virus spreder sig og rådgive os om, hvordan man forhindrer det, siger ministeren.

Ikke alle ønsker en fremtid med minkavl

Regeringen arbejder efter et sikkerhedsprincip, så covid-19 ikke spreder sig, og de følger de vejledninger, de får fra myndighederne på området.

- Vi forsøger jo hele tiden at have dialog med de berørte parter. Det er klart, at vi selvfølgelig også har et langt lys, vi skal have på, for vi skal jo også sikre, at minkbranchen ikke dør i Danmark. Det er der jo partier, der presser regeringen på i øjeblikket, siger Anders Kronborg der er fødevareordfører for Socialdemokraterne.

I SF mener de, at det vigtigste er at have fokus på sundheden blandt befolkningen, og selvom der udtrykkes sympati for de berørte minkavlere, så er udmelding stadig, at minkene skal aflives.

- På længere sigt mener vi ikke, at minkerhvervet skal være et erhverv i Danmark. Det er dyr, som vi mener, ikke har ordentlige vilkår. Den grundlæggende bekymring er dyrevelfærd, men lige nu står vi i en exceptionel sundhedskrise, hvor vi bliver nødt til at sætte sundheden før minkproduktionen, siger Signe Munk, der er klima- og energiordfører i SF.

Flere repræsentanter fra minkbranchen til møde i Miljø- og Fødevareudvalget for at fortælle om den aktuelle situation