Minkbranchens skæbne afgøres på Christiansborg: - Jeg forventer, de tager ansvaret på sig

Hele minkbranchen, minkavlere som følgeerhverv, venter med stor spænding på, at forhandlingerne omkring erstatning til branchen er på plads.

Jens Friis Jørgensen, minkavler, Savstrup.
Jens Friis Jørgensen, minkavler, Savstrup.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Den sidste mink er netop slået ihjel på Jens Friis Jørgensens farm i Savstrup lidt uden for Holstebro.

- Det er så trist. Det er det. Det er hjerteskærende. Der er blevet grædt mange tårer her de sidste par dage. Man skifter mellem at være gal og være ked af det, siger Jens Friis Jørgensen.

Han havde 8.000 tæver og i alt 49.000 mink. De var ikke smittede, men som følge af at regeringen bebudede alle mink slået ned, var han nødt til at gøre en ende på sin tid som minkavler.

- Jeg kan slet ikke forstå, at det her skulle være nødvendigt. At vi skulle herud. Jeg synes, at det er så nedværdigende, at vi skal ud af erhvervet på den her måde. Vi sover ikke. Vi tænker hele tiden på, hvorfor erhvervet skal pisses sådan på, som vi er blevet, siger Jens Friis Jørgensen og tilføjer:  

- Èn ting er, at man ikke vil have mink, og at det ikke kan være her sundhedsmæssigt, men hele forløbet omkring det er så uværdigt.

Nu hvor sidste mink er slået ihjel, går tankerne ekstra meget på, hvad forhandlingerne på Christiansborg ender med. For vil minkavlerne blive eksproprieret? Det håber Jens Friis Jørgensen. 

- Vi forventer jo, at de tager det ansvar på sig - at vi bliver eksproprieret. At vi får fuld erstatning. Intet mindre. Men det er utrygt, at skæbnen ligger i Christiansborgs hænder, siger Jens Friis Jørgensen.

Andre virksomheder har fået lønkompensation under coronakrisen. Skulle I ikke også bare det?

- Nej. Det er et helt erhverv, der er lagt ned. Det er generationer, der har bygget det her op. Alt er lagt i ruiner.

Klaus Strøm Kristensen fra Twinca håber, at forhandlingerne falder ud til hans fordel. 
Klaus Strøm Kristensen fra Twinca håber, at forhandlingerne falder ud til hans fordel. 
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Følgeerhvervet følger forhandlinger tæt

Også i Vinderup sidder der en mand, som har sin skæbne i hænderne på Christiansborg. Klaus Strøm Kristensen er direktør i Twinca, der sælger foder- og strømaskiner til minkindustrien. Han er spændt på, hvad de kommer frem til, for det har i den grad betydning for ham og hans højtspecialiserede virksomhed.

- Vi følger forhandlingerne meget tæt. Det er meget spændende og vigtigt, om vi bliver nævnt. Om vi bliver påskønnet, siger Klaus Strøm Kristensen.

Hos Twinca håber de på, at man vil komme frem til, at staten skal købe varelageret og kompensere en til en for de penge, der er brugt på at udvikle.

- Vi har brugt en frygtelig masse penge for at være på forkant med udviklingen. Vi var klar med en helt ny fodermaskine i 2021, som ligesom skulle være vores guldæg, siger Klaus Strøm Kristensen.

Mens de hos Twinca ved, at de fremover vil fokusere på deres elektriske trillebører, ved minkavler Jens  Friis Jørgensen endnu ikke, hvad han skal lave.