Minkbranchen stopper ’uetisk’ aflivning af mink: - Vi vil ikke finde os i mere

Viceformand for Landbrug & Fødevarer, Thor G. Kofod slår fast, at ingen fra myndighederne må komme ind på minkfarme uden en negativ corona-test.

Landbrug & Fødevarer vil ikke længere være med til at aflive raske mink (arkivbillede).
Landbrug & Fødevarer vil ikke længere være med til at aflive raske mink (arkivbillede).
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Mange tusinde mink er indtil videre blevet aflivet på grund af coronavirus. Flere steder er det foregået med samarbejde fra minkavlerne, men nu sætter branchen, anført af Landbrug & Fødevarer, foden ned.

Her slår viceformand Thor G. Kofod fra Landbrug & Fødevares delegeretmøde fast, at branchen ikke længere vil aflive raske mink.

- Vi vil ikke finde os i mere. Minkbranchen har rakt en hånd ud og samarbejdet fra dag ét. Branchen har udvist samfundssind, som sjældent er set lige. Og som de færreste kan sætte sig ind i. Nu er det nok. Nu lukker vi døren. Hverken vi eller pelsdyravlerne vil hjælpe med at aflive raske dyr. Det er uetisk. Og ingen offentlige myndigheder er velkomne på vores bedrifter uden at kunne fremvise en negativ coronatest, siger han ifølge Landbrugsavisen.

Thor G. Kofod var hovedtaler, fordi den afgående formand, Martin Merrild, selv er smittet med coronavirus.

Forhandlinger fører ingen vegne

Meldingen kommer efter længere tids forhandlinger mellem minkbranchen, Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og fødevareminister Mogens Jensen (S).

Men de møder er der ikke kommet noget ud af, siger John Papsø, der er næstformand i Kopenhagen Fur og formand for de midtjyske minkavlere, til DR P4 Midt & Vest.

Minkavlerne vil gerne have lov til at sælge skind fra farme, som ikke har smitte, men det vil myndighederne ikke give dem lov til.

Frygter for fremtiden

Af den grund er der ikke stor tro på, at der i fremtiden også vil være en minkbranche i Danmark.

Landbrug & Fødevares viceformand siger til Landbrugsavisen, at hvis de raske dyr slås ihjel, er der ikke noget at bygge videre på i fremtiden for branchen.

Han retter ligeledes kritik mod Christiansborg, hvor han ikke mener, at partierne tænker på de familier, som driver minkfarmene i Danmark.

Blokerede for myndighederne med traktor

Thor G. Kofod er ikke den første, der kræver, at myndighederne kan fremvise negative corona-tests, før de kommer ind på en minkfarm.

Det har minkavler Erik Borup Nørgaard fra Fabjerg ved Lemvig tidligere gjort.

Hans dyr var raske, men fordi en nabofarm var konstateret smittet, skulle hans dyr også slåes ned.

Det ringede to betjente på vegne af Fødevarestyrelsen for at fortælle ham, og samtidig ville de gerne ud på Erik Borup Nørgaards farm for at tælle hans mink.

- Jeg spørger, om de har en negativ coronatest, men det er der ikke noget krav om, at de skal have, får jeg at vide. Så siger jeg, at jeg modsætter mig, at de kommer, og hvis de alligevel gør det, så skal de skrive under på, at de tiltvinger sig adgang, siger Erik Borup Nørgaard.

Derfor endte minkfarmeren med at parkere en traktor ved begge indkørselsveje til sin minkfarm, så ingen kunne komme ind, uden at de kunne fremvise en negativ corona-test.

Slår dyr ned før tid

Uvisheden for minkbranchen under coronakrisen fik mandag familien Obitsø, der har en minkfarm i Skave, til at reagere.

For selvom deres mink ikke var klar til at blive pelset, gik de alligevel i gang.

- Vi tør ikke vente længere. Det er et spørgsmål om tid, før telefonen ringer med besked om, at vi ligger inden for zonen, sagde minkavler Jakob Blæsbjerg-Obitsø, efter der blev konstateret coronavirus på en minkfarm, der ikke ligger meget længere væk end den radius på 7,8 kilometer, hvor alle minkfarmes dyr skal slåes ned.

Fordi familien har valgt at slå deres dyr ned, før deres pels ellers var helt klar til at blive solgt, får de ikke det fulde udbytte for dem.