Minkavler revser regeringens pengeproces: - Det er simpelthen sløseri

Niels Christian Poulsen har mange penge til gode. Og han er frustreret over, at den kompensation, han og avlerkollegerne er blevet lovet, fortsat udebliver. Skatteministeren kalder situationen "alvorlig".

Niels Christian Poulsen fra No ved Ringkøbing er en stor minkavler. Eller det var han, indtil han i efteråret slog alle sine dyr ihjel, efter myndighederne havde opdaget mutationer i coronavirus i danske mink.

Det er nu to måneder siden, men han har endnu ikke set noget til den kompensation, som minkavlerne blev lovet.

Han har en del penge til gode. Alene i den såkaldte tempobonus - som minkavlerne blev lovet for hurtigt at slå dyrene ned - drejer det sig om 4,5 millioner, som han endnu ikke har set skyggen af.

- Det er stærkt utilfredsstillende, at de som minimum ikke kan begynde at udbetale de penge, vi har til gode ved fødevarestyrelsen. Det er sådan, at vi faktisk har været ansat af styrelsen til at slå vores dyr ihjel, så den løn synes jeg som minimum, de kan udbetale. 

- Jeg går ud fra, at de, der er ansat til at tage coronaprøver og lignende, får deres løn og ikke skal vente flere måneder på det, siger han til TV MIDTVEST og slår fast:

- Det er simpelthen kun sløseri.

I lønninger har han 800.000 kroner til gode, ligesom han forventer at skulle have minimum 30-40 millioner i erstatning for de aflivede dyr.

Formand for Det Konservative Folkeparti Søren Pape er enig med Niels Christian Poulsen i, at minkavlerne skal have penge nu. Han foreslår her, man skal udbetale en form for acontobeløb, som man ved er mindre end det, man senere kommer over.

14 dage blev til flere måneder

I begyndelsen af november lovede erhvervsminister Simon Kollerup (S), at minkavlerne ville få en melding om, hvordan de ville blive kompenseret. Her to måneder senere har Niels Christian Poulsen og kollegerne fortsat intet hørt.

- VI ved absolut ingenting, og vi får ingenting at vide af hverken erhvervs- eller fødevarestyrelsen om, hvordan vi skal kompenseres. Vi står fuldstændig på bar bund, og vi har ikke set en krone.

- Mine frustrationer er store, for vi kan ikke komme videre i forhold til, hvad vi skal, når det her har ende. Må vi bruge hallerne til noget? Hvordan er vi stillet økonomisk? Har vi vores egenkapital? Den slags vil jeg gerne have svar på, forsætter han.

Lige nu har han et par ansatte og et firma til at hjælpe ham med at gøre minkfarmene rene.

Minister: - Det er en stor sag og store beløb

Lige nu ligger minksagen på skatteminister Morten Bødskovs bord. 

- Det er en meget, meget stor sag, hvor vi sidder med nogle store beløb på bordet, hvor vi er bundet af EU Kommissionen i forhold til, hvad vi kan og ikke kan.

- Vi er der nu, hvor forligspartierne, der gerne skulle være med i det her, har stillet en række spørgsmål, som vi er ved at trykteste over for EU nu, ligesom vi er ved at lave beregninger.

Er det ikke fuldstændig utilstedeligt, at minkavlerne skal vente så længe?

- Det er selvfølgelig en alvorlig situation, og derfor skal det også gøres grundigt. Vi skal også sikre, at den aftale, vi laver, kan godkendes af EU.

- Men det er også nyt land, vi betræder her.

Den forklaring giver Niels Christian Poulsen ikke alverden for.

- Det er total ukompliceret at udbetale det, vi har til gode i løn, tempobonus og aconto på de dyr, vi skulle slå ihjel. Det er kun et spørgsmål om, at de får fingeren ud og kommer i gang, afslutter han.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.