Minkavler nægter myndighederne adgang uden negativ coronatest

En minkavler fra Lemvig nægter at give Fødevarestyrelsens medarbejdere adgang til sin minkfarm, hvis ikke de afleverer negative coronatests inden.

2:20
Erik Borup Nørgaard har spærret sin private vej med en traktor.

Minkavler Erik Borup Nørgaard fra Fabjerg ved Lemvig har parkeret en traktor ved begge indkørselsveje til sin minkfarm. I kampen om at undgå coronasmitte på sin farm har han nemlig lukket ned for besøg fra personer, der ikke først har fremvist en negativ coronatest, og det gælder også for myndighederne.

Erik Borup Nørgaards dyr er testet raske, men fordi nabofarmen er konstateret smittet, så skal alle hans 21.000 mink også slås ihjel. I første omgang er han blevet ringet op af to betjente på vegne af Fødevarestyrelsen, som gerne vil tælle hans mink.

- Jeg spørger, om de har en negativ coronatest, men det er der ikke noget krav om, at de skal have, får jeg at vide. Så siger jeg, at jeg modsætter mig, at de kommer, og hvis de alligevel gør det, så skal de skrive under på, at de tiltvinger sig adgang, siger Erik Borup Nørgaard.

Han er overbevist om, at smitten rundt på de danske minkfarme i høj grad stammer fra myndighederne selv.

- Jeg mener oprigtigt, at risikoen for smittespredning fra minkfarme og ud i befolkningen er mange gange større, ved det Fødevarestyrelsen foretager sig, end fra farmene direkte, siger han.

- Strategien har spillet fallit

Minkavleren føler sig magtesløs over for regeringens beslutning om at aflive raske mink, hvis de befinder sig mindre end 7,8 kilometer fra en smittet farm. Han mener ikke, at beslutningen hviler på et videnskabeligt grundlag.

- Det er tragikomisk, når Mogens Jensen siger, at han gerne vil have minkavl i Danmark, mens han samtidig klamrer sig til en strategi, der gør det umuligt. Hvis man havde været ude til en start, er det muligt, at det ville virke, men jeg kan konstatere, at strategien har spillet fallit, siger Erik Borup Nørgaard.

Han håber, fødevareminister Mogens Jensen (S) vil begynde at lytte mere til branchen, så de i fællesskab kan finde en løsning, der tilgodeser både folkesundheden og minkavlerne. Selv foreslår Erik Borup Nørgaard, at smittede minkfarme skal isoleres totalt så længe besætningen er syg.

- Det ville give mening, at minkene fik lov at danne antistoffer, så de blev immune over for virusset, siger han.

Men indtil der er fundet en anden løsning end aflivning, lader Erik Borup Nørgaard traktorerne stå.

- Så skal de i hvert fald først have fundet noget, der kan flytte en traktor, hvis de vil tiltvinge sig adgang.