Mindre end to uger efter skolestart har corona sendt flere klasser hjem: - Vi troede vi skulle tilbage til normalen

Professor forudser en stribe af lokale smitteudbrud, men tror samtidig ikke på store hjemsendinger.

2:28
Corona har sendt langt de fleste elever fra Hem Skole til hjemmeundervisning. Tirsdag var kun 3 ud af 51 elever i indskolingen til stede.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Normalt fylder glade børnestemmer lokalerne på Hem Skole nær Skive. Men mindre end to uger efter skolestart ligger lokalerne igen næsten ferieramte hen. 

Tirsdag var kun 3 elever ud af 51 i indskolingen mødt op til undervisning. Og det hænger ikke sammen med dårlig pjækketarm. I stedet skyldes det corona, forklarer skoleleder Helle Kappel Nielsen:

- Det gik rigtig godt den første uge efter skolestart. Vi troede, at vi skulle tilbage til normalen. 

Siden 9. august er 1 positiv test blevet til 10. Det har sendt flere elever hjem som nærkontakter, mens nogle forældre har valgt også at holde søskende bag hjemmets fire vægge. 

- Vi skal blive ved med at tro på, at vi kommer igennem corona, og at det får en form, vi kan være i, lyder det fra skolelederen, der forventer at være tilbage til normalen mandag næste uge.

Elever og lærere brugte tirsdag den specielle situationen til at lave lasagne.
Elever og lærere brugte tirsdag den specielle situationen til at lave lasagne.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Mille var eneste elev

I det store, tomme klasseværelse var Mille Esager Melgaard i dag eneste elev fra 2. klasse, der kunne øve læsning sammen med dansklærer Mette Nordendahl.

- Det hyggeligt, at vi har mere tid, men det er faktisk lidt mærkeligt, lyder det fra eleven.

Hendes lærer peger på, at man forsøger at få det bedste ud af situationen. Derfor havde de tre elever og deres lærere i dag lavet lasagne til frokost.

- Når vi har en anderledes dag, er vi også nødt til at lave nogle anderledes ting, forklarer Mette Nordendahl og supplerer:

- Vi glæder os helt vildt til de andre elever kommer igen. Det er rigtig hyggeligt det her, men det bliver dejligt at få de andre tilbage.

Mille Esager Melgaard og lærer Mette Nordendahl havde tirsdag god til øve læsning.
Mille Esager Melgaard og lærer Mette Nordendahl havde tirsdag god til øve læsning.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Hjemsendelserne på Hem Skole er langt fra enestående i landsdelen. I Holstebro er den store skole Rolf Krake lige nu også ramt af et coronaudbrud. 

Her er det gået ud over 8.C, hvor 7 meldes smittede, mens 15 nu er sendt hjem som nærkontakter. 

- Vi havde nok håbet, at vi kunne løse mere op, så eleverne kunne være mere sammen på tværs af årgangene. Men med den start vi har fået, så bliver det svært. Det bekræfter, at vi skal holde dem klassevis lidt endnu, lyder det fra skoleleder Ole Priess.

Kommer til at sprede sig

Sundhedsstyrelsen direktør Søren Brostrøm advarede allerede forud for skolestart, at efteråret ville byde på smittestigning.

- Nu hvor danskerne vender tilbage fra sommerferie og kommer tilbage på arbejde og i skole, og de sidste restriktioner bliver udfaset, så vil der komme mere smitte i vores samfund, lød det fra direktøren i et interview med Berlingske

Samme udlægning går igen hos Lars Østergaard, professor ved Institut for Klinisk Medicin og ledende overlæge for Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Han peger på, at udbrud som dem i Holstebro og ved Skive kommer til at fylde i hele landet. 

- Det ville være ønsketænkning at tro, at vi kan vende tilbage til noget, der minder om før corona, vurderer han. 

Ole Priess viser 8.C's tomme klasse på Rolf Krake Skolen frem.
Ole Priess viser 8.C's tomme klasse på Rolf Krake Skolen frem.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Professoren forventer ikke, at vi kommer til at opleve hjemsendinger af samtlige skolelever i hele kommuner, men alligevel advarer han om det, han kalder "lokale epidemier":

- Så længe virus er her, og nogle stadig ikke er immune, så vil vi se små udbrud.

Ifølge Lars Østergaard er det derfor afgørende, at der bliver opbygget høj grad af immunitet i samfundet. Det kan eksempelvis ske igennem vaccinationer mod COVID-19. 

- Vi har en deltavariant, der smitter meget. Og vi har børn og unge, der ikke er vaccinerede. Derfor vil vi se smittespredning, siger han.

Professoren fremhæver dog, at lokale smitteudbrud modsat tidligere ikke udgør samme risiko for udsatte borgere, da langt de fleste er vaccinerede. 

- Betydningen af COVID i samfundet er en anden end tidligere. Det er godt, understreger han.