Nye produkter flyver på markedet: Nu styrkes kontrollen med håndsprit

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion udvider nu kontrollen med kontrol i butikker for at sikre, at de mange typer hånddesinfektion på markedet er lovlige.

Der bliver sprittet hænder som aldrig før i Danmark. Og det har sendt efterspørgslen på hånddesinfektion til tops. 

Men ikke alle typer hånddesinfektion på markedet er lovlige, og det er heller ikke alle produkter, der markedsføres korrekt. 

Derfor skruer miljøministeren op for kontrolindsatsen og sender Miljøstyrelsen på fysiske kontrolbesøg. 

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. 

- Håndsprit er vigtigt for at undgå spredning af smitte, men vi har desværre set i kontrollen, at flere typer hånddesinfektion ikke overholder reglerne. Hvis produkterne ikke virker, så giver de falsk tryghed og kan i værste fald gøre skade.

- Derfor skruer jeg op for kontrollen, så Miljøstyrelsen udvider kontrollen med besøg i butikker. Hvis kontrollen finder produkter, som ikke virker eller ikke er sikre, så bliver de fjernet fra hylderne, udtaler miljøminister Lea Wermelin (S).

Flere produkter tilbagekaldt

For en måned siden dispenserede miljøministeren fra EU-krav, så flere danske virksomheder kunne producere håndsprit.

Siden da er er der registeret 40 produkter hos Miljøstyrelsen, som gør brug af dispensationen.

Miljøstyrelsen kontrollerer, at indholdet i disse produkter lever op til reglerne.

- Desværre er der også en gruppe virksomheder, som uden kontakt med Miljøstyrelsen har sendt en række produkter med andre stoffer på markedet. Produkter som styrelsen senere har måttet tilbagekalde, fremgår det af pressemeddelelsen. 

Det drejer sig om produkter, som er blevet solgt som hånddesinfektion, der dræber bakterier og vira, uden denne effekt kan dokumenteres. Eller produkter med stoffer, som er ulovlige at bruge i hånddesinfektion.

- Det er fantastisk, at så mange virksomheder har trådt til og hjulpet med at imødekomme efterspørgslen. Men vi skal selvfølgelig være helt sikre på, at den hånddesinfektion, der produceres og sendes ud i butikkerne, rent faktisk virker og hjælper med at begrænse smittespredning. Jeg vil opfordre producenter og sælgere til at bruge Miljøstyrelsens vejledning, udtaler miljøminister Lea Wermelin.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion tager på fysisk kontrol fra fredag den 1. maj for at sikre, at hånddesinfektionsmidlerne på markedet lever op til biocidreglerne og markedsføres korrekt. Den fysiske kontrol sker blandt andet for at følge op på de påbud om tilbagetrækning fra forhandlere og brugere, som styrelsen har udstedt i april.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.