Midtjysk minkformand om manglende økonomisk afklaring: - Det kan ikke være rimeligt

Minkavlerne landet over er i fuld gang med at slå deres besætninger ned – alt imens der stadig ikke er kommet en aftale om kompensation på plads.

John Papsø mener, at minkavlerne får brug for en erstatning på 12 milliarder - bare for at få dækket deres gæld.
John Papsø mener, at minkavlerne får brug for en erstatning på 12 milliarder - bare for at få dækket deres gæld.

Siden mandag har Folketingets partier forhandlet om, hvad erstatningen til landets minkavlere skal indebære. I morgen har forhandlingerne altså været i gang i en uge.

Samtidig er i morgen, mandag, dagen, hvor alle mink skal være slået ned, hvis minkavlerne vil have en tempo-bonus på 20 kroner per skind.

Derfor står langt de fleste minkavlere nu tilbage uden nogen mink – og uden klarhed omkring, hvad der venter dem.

- Det her er en frygtelig og vanvittig situation at stå i. Vi har aflivet de sidste mink, og så ved vi ikke, hvad vi har, siger John Papsø.

Han er formand for Midtjyllands Pelsdyravlerforening og kan ikke forstå, at der ikke er kommet en aftale på plads til minkavlerne forud for masseaflivningen.

- Jeg synes simpelthen ikke, det er rimeligt, at man ikke fra start af har set, hvad det er for en regning, der skal betales til os minkavlere for at stoppe vores virksomheder, siger han.

I Danmark er der i alt 6000 arbejdspladser i minkbranchen, som nu elimineres, og i vores landsdel har branchen beskæftiget tæt på 3.000 mennesker med 450 minkfarme i Midt- og Vestjylland.

Frygter en dyr exit

Lige siden statsminister Mette Frederiksen den 4. november meldte ud, at alle mink i Danmark skal aflives af hensyn til folkesundheden, har minkavlerne kæmpet mod uret for at få slået deres besætninger ned.

I mellemtiden er der dog ikke komme nogen aftale på plads for, hvordan minkavlerne skal kompenseres. Ikke kun for det mistede salg, men også for alle de andre udgifter, der følger med, når man nedlægger et erhverv.

- Vi har vist samfundssind ved at aflive vores dyr uden at vide, hvad vi får i erstatning bagefter. Og det er virkelig flot og stort af hele branchen, at vi har gjort det. Så jeg synes, at statsministeren godt kunne tage og lande en aftale for os, sådan at det kommer på plads, siger John Papsø.

Minkformanden fortæller, at branchen med sine 1134 virksomheder har gæld til banker og kreditforeninger på omkring 12 milliarder kroner. Derefter vil der stadig være mange ting, de får brug for penge til, lyder det fra John Papsø.

Med de tal, der indtil videre har været på banen, og som John Papsø har hørt om, kommer minkavlerne dermed til at skulle betale for at afvikle erhvervet og miste deres livsværk. Og den usikkerhed, der følger med, gør ikke situationen spor nemmere, siger han.

- Vi ved ikke, hvad der skal ske nu. Jeg ved ikke, hvad jeg skal lave efter det her. Jeg ved ikke, hvad jeg står med, og jeg ved ikke, om jeg skal betale penge for at komme herfra. Det kan ikke være rimeligt.