Med udsigt til endnu to ugers lukkede skoler: Hold fast og hold ud

I mindst to uger endnu er landets skoler lukkede ned. Skoleledernes formand, Claus Hjortdal, er fortrøstningsfuld, for skolerne har fokus på at få det bedste ud af den udfordrende situation.

- Det bliver mere af det samme, og så alligevel ikke, lyder det fra formanden for skolelederforeningen, Claus Hjortdal om udsigten til endnu to ugers hjemmeundervisning på grund af lukkede folkeskoler.
- Det bliver mere af det samme, og så alligevel ikke, lyder det fra formanden for skolelederforeningen, Claus Hjortdal om udsigten til endnu to ugers hjemmeundervisning på grund af lukkede folkeskoler.
Foto: Line Flatau, TV MIDTVEST

Det kom ikke som en overraskelse for skolelederne, at statsminister Mette Frederiksen i dag forlængede nedlukningen af landets folkeskoler frem til den 13. april.

Men forlængelsen betyder alligevel, at landets skoleledere og lærere nu skal til at tænke i nye muligheder for at få sikret undervisning af folkeskoleeleverne. Undervisning på afstand.

- Det bliver mere af det samme, og så alligevel ikke, lyder det fra formanden for skolelederforeningen, Claus Hjortdal fra sit hjem i Thisted.

Både skoleledere, lærere, forældre og ikke mindst elever har i en uge nu haft hverdagen vendt helt på hovedet. Det har krævet tilvænning fra alle parter – og gør det stadig for mange. Claus Hjortdal beskriver første uge som ”den spændende uge”, hvor alt er nyt, hvor børnene er hjemme ved mor og far, mens lærerne har forsøgt efter bedste evne at lægge nogle lektier ud.

- Og nogen lærere har nok tænkt, de i hvert fald skulle have rigeligt med lektier, så nogle forældre har været ved at gå i knæ, og andre lærere har måske været mere forsigtige, så vi skulle lige ramme et niveau, forklarer formanden for skolelederforeningen.

Og ligesom statsministeren på mandagens pressemøde opfordrede danskerne til at holde ud, så er det også nu, at lærere, elever og forældre skal holde fast – og holde ud.

- Nu skal vi så til at have det hele i drift. Vi skal finde ud af, hvad der virkede og var sjovt i første uge, og vi skal sikre en god og løbende kontakt til alle elever, så de føler, de er med i fællesskabet. Så det bliver den udvikling, vi skal ind i fase to, lyder meldingen fra Claus Hjortdal. 

Forberedt ved et tilfælde

De seneste år har lærere i folkeskolen i stigende grad byttet tavlekridt og skrivehæfter ud med computere og iPads. Dermed har de - uden at vide det - forberedt sig på den aktuelle situation, hvor de skal undervise eleverne hjemmefra, fordi alle skoler er lukket ned.

Det forklarer formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.

- Vi har faktisk ubevidst øvet os på denne situation de sidste fem år, fordi vi i højere grad har brugt digitale læringsmidler, ligesom vi har kommunikeret mere med elevernes forældre digitalt, siger han.

Forventer flere elever i nødpasning

Den danske folkeskole er en del af nødberedskabet og tilbyder nødpasning af de børn, hvis forældre er nødt til at tage på arbejde, fordi de varetager opgaver i netop nødberedskabet. I den første uge af nedlukningen har det kun været 0,6 procent af alle danske folkeskolelever, der er blevet passet i skolerne, men det tal forventer Claus Hjortdal vil stige i de kommende uger.

- Der har været mange, mange forældre, der har været utroligt velvillige i forhold til at få det til fungere, og det er vi rigtig glade for. Men det er nok svært at holde den velvillighed, hvis deres arbejdsplads har svært ved at acceptere, at de er så meget væk. Så vi må se, hvordan det går, der er i hvert fald plads til flere børn, lyder det fra Claus Hjortdal.

Han mener ikke, at der er grund til at frygte, at det får negative konsekvenser for børnenes faglighed, når de i flere uger ikke kan møde op på skolerne.

- Vi skal ikke være bekymrede for, at de halter bagefter. Under lærerlockouten i 2013 fik de slet ingen undervisning i en måned. Men ved de efterfølgende afgangsprøver lå eleverne generelt på samme niveau som tidligere år.

- Dog kunne vi se, at de svageste elever klarede sig markant dårligere det år. I modsætning til dengang underviser lærerne nu, og så skal vi sikre, at også de svageste elever kommer med, siger Claus Hjortdal.

Beroliger afgangselever

Om perioden med lukkede skoler kommer til at strække sig endnu længere end til efter påske, er indtil videre uvist. Hvis den gør, kan det få betydning for de skriftlige og mundtlige eksamener hos afgangseleverne.

- Jeg kan berolige eleverne med, at hvis de skal op til eksamen, skal de nok få besked, i hvert fald to eller tre uger før de skal til eksamen. Hvis eksaminerne bliver helt aflyst, kommer deres årskarakterer til at gælde som eksamenskarakterer