Lugte- og smagssansen forsvinder hos mange corona-patienter

Hver tiende COVID-19 patient mangler stadig lugte- og smagssansen efter en måned.

Forestil dig, at du fra den ene dag til den anden mistede både din lugte- og smagssans. Sådan havde Henrik Sig Jensen fra Lemvig det. For to måneder siden var han ramt af COVID-19, og lige efter var hans smags- og lugtesans helt væk.

quoteDu vidste godt, hvad du puttede i munden, men du kunne ikke smage det.

Henrik Sig Jensen, raskmeldt COVID-19-patient

-  Du vidste godt, hvad du puttede i munden, men du kunne ikke smage det. Det var helt dødt. Det er en mærkelig fornemmelse, forklarer Henrik Sig Jensen.

Nu er han for længst raskmeldt, men sanserne er stadig forstyrrede. Han kan stadig ikke kende sin egen parfumes duft, og de pastiller, han plejer at spise, smager ikke af noget.

- Min parfume lugter for eksempel ikke, som den plejer at gøre. Den er noget svagere, end den plejer at være, siger Henrik Sig Jensen.

Han er langt fra alene med at have det sådan. Seks ud af ti COVID-19-patienter har i kortere eller længere tid forstyrrede sanser. Én ud af ti har fortsat problemer med smags- og lugtesansen en måned efter.

Opsat på at finde årsagen

På Regionshospitalet i Holstebro finder man en særlig afdeling, Flavour-klinikken, der specialiserer sig i netop lugte- og smagssansen. Her er man meget interesseret i at finde ud af, hvorfor COVID-19-patienter rammes på netop de to sanser.

quoteDet er jo en virkelig voldsom påvirkning, der er af slimhinderne, når det kan ramme både lugte- og smagssans, som anatomisk sidder et godt stykke fra hinanden.

Alexander Fjældstad, læge, Flavour-klinikken, Regionshospitalet Holstebro

- Vi er vant til, at man godt kan have et længerevarende lugtetab efter influenza, men det her med at lugtesansen og smagssansen forsvinder helt og især hos yngre, det er helt anderledes, end det vi er vant til at se, siger Alexander Fjældstad, der er læge og lektor på Flavour-klinikken i Holstebro.

Flavour-klinikken i Holstebro er den eneste af sin slags i Danmark, og derfor er det også her, man er i gang med studier, der skal gøre os alle klogere på, hvordan og hvorfor sanserne påvirkes af COVID-19.  

- Vi laver blandt andet et studie, der ser på, om bakteriefloraen bliver ændret,  når virusinfektionen rammer, for det er jo en virkelig voldsom påvirkning, der er af slimhinderne, når det kan ramme både lugte- og smagssans, som anatomisk sidder et godt stykke fra hinanden, siger Alexander Fjældstad.  

Indtil lægerne bliver klogere, må Henrik Sig Jensen væbne sig med tålmodighed. Han er dog ved godt mod.

- Jeg har ikke fået nogen tidshorisont, udover at det stort set bliver normalt for alle. Det skal bare have tid, siger Henrik Sig Jensen.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.