Kroer er ikke klar til at åbne: - Mange ville brække halsen

Restauranter og kroer er ikke blandt de erhverv, der må åbne på mandag. Men det er de faktisk godt tilfredse med, så længe de ikke ved, om de kan få økonomisk støtte, når de åbner.

- Jeg håber, at myndighederne, når de vælger at åbne restauranter, vil holde en form for økonomisk hjælp kørende, for hvis man stopper, så er der mange, der vil brække halsen på det, siger Thomas Damgaard, der er forpagter af Niels Bugges Kro.
- Jeg håber, at myndighederne, når de vælger at åbne restauranter, vil holde en form for økonomisk hjælp kørende, for hvis man stopper, så er der mange, der vil brække halsen på det, siger Thomas Damgaard, der er forpagter af Niels Bugges Kro.
Foto: TV MIDTVEST

Mens frisører, kørelærere og flere får lov til at åbne, må restaurationsbranchen vente.

Helt forventeligt, lyder det fra to kroejere fra landsdelen.

- Det er selvfølgelig ikke godt, men det var nok forventeligt, siger Finn Steffensen, der ejer Nymindegab Kro.

HORESTA, der er en brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, skriver i en pressemeddelelse, at de ligefrem er godt tilfredse med, at det ikke er dem, der må åbne fra på mandag.

Det er nemlig afgørende for branchen at få bekræftet, at hjælpepakkerne forlænges og justeres i takt med, at man gradvist åbner op for erhvervet igen.

Uvished og aflyste fester

Både hos Nymindegab Kro og Niels Bugges Kro i Viborg er aflysninger af bryllupper og andre fester begyndt at rulle ind.

- Det, der nok er det værste, er, at folk er usikre på, hvornår de kan holde fester, så vi får en masse annulleringer langt ind i august. De tør jo ikke, og vi ved jo lige så lidt, som dem, fortæller kroejer Finn Steffensen.

Thomas Damgaard, der er forpagter af Niels Bugges Kro, fortæller, at de allerede har fået aflyst tre stor bryllupper i maj.

- Folk med bryllupper ved ikke, om de er købt eller solgt. Større forsamlinger er forbudt til august, men vi ved ikke, hvad en større forsamling er, siger han.

Derfor håber kroejeren i Nymindegab, at der snart kommer nogle meget klare udmeldinger fra myndighederne.

- Det man kan sige, at vi har brug for, er at få nogle udmeldinger, så vi stålfast kan sige, at vi fra den og den dato kan åbne for fester, siger Finn Steffensen.

Tweet fra Katia K. Østergaard, der er administrerende direktør i HORESTA.

Umuligt at åbne med restriktioner

I Viborg indrømmer forpagteren, at han på en måde er lidt lettet over, at han ikke skal slå dørene op til kroen på mandag. 

- Jeg synes, at det ville være voldsomt, hvis vi åbnede op nu.

- Jeg håber, at myndighederne, når de vælger at åbne restauranter, vil holde en form for økonomisk hjælp kørende, for hvis man stopper, så er der mange, der vil brække halsen på det, siger Thomas Damgaard.

Det skyldes, at på grund af sundhedsmæssige regler, ville restauranter og kroer formentligt ikke få lov til at fylde spisestederne ud - og så bliver det altså for dyrt at have åbent, hvis der ikke må være ret mange gæster.

- Vi er jo klar til at åbne hele branchen nu, hvis vi måtte. Det er jo det eneste, vi higer efter, men det kræver penge, siger Finn Steffensen.

Han fortæller, at der ikke er kommet en krone i kassen siden den 16. marts, men trods det er han ikke klar til at åbne, før der er vished om de økonomiske hjælpepakker.

- Du kan ikke bede en restaurant om at have åbent med restriktioner. Hvis jeg skal drive en kro herude, og jeg kun må have 20-30 gæster, så bliver det rigtig svært at få det til at hænge sammen økonomisk, siger Finn Steffensen.

Nymindegab Kro har lukket helt ned, hvorimod Niels Bugges Kro laver take away. I sidste uge solgte de 200 kuverter.