Krav om mundbind indføres i offentlig transport i Silkeborg

Der kommer krav om mundbind i offentlig transport i Silkeborg Kommune, mens det anbefales i forretninger.

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) under Sundhedsstyrelsen Sundheds- og Ældreministeriets pressebriefing om status for udviklingen i antallet af smittede i Danmark og EU i Eigtveds Pakhus i København mandag den 10. august 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Krav om mundbind i offentlig transport udvides til også at gælde Silkeborg Kommune på grund af coronasmitte.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag eftermiddag på et pressemøde.

Desuden, siger han, kommer der nu en anbefaling om at bære mundbind i byens indkøbscentre og supermarkeder. Det er første gang, den type anbefaling kommer i Danmark.

Fokus på syv kommuner

Sundhedsministeren siger, at der ses en bekymrende smittespredning med coronavirus i Silkeborg Kommune. Kommunen er en af syv, man er særligt opmærksom på.

Læs også Folk strømmede til coronatest i Silkeborg

Silkeborg Kommune har 42 nye smittede med coronavirus den seneste uge. Mandag blev 40 børn fra en børnehave sendt hjem i isolation efter et konstateret smittetilfælde i institutionen.

Anette Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, siger på pressemødet, at smitten dog er afgrænset i Silkeborg Kommune.

- Udbruddet i Silkeborg hænger med meget stor sandsynlighed sammen med udbruddet i Aarhus. Der er en fælles smittekilde.

- I Silkeborg er det afgrænset, i Aarhus er smitten spredt i kommunen. Den er opstået til private fester, på arbejdspladser og så videre, siger Anette Lykke Petri.

Krav i Aarhus gælder fra tirsdag

Krav om mundbind i offentlig transport træder i kraft i Aarhus Kommune tirsdag. Personale har ret til at afvise personer, der ikke bærer mundbind, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) på pressemødet, hvor han også kommer med en opfordring:

- Rejs uden for myldretiden, overvej at tage cyklen. Det gælder om at få så mange som muligt til at rejse på forskellige tidspunkter. Hold afstand hvor det er muligt og husk den gode håndhygiejne.

- Man bør altid have et mundbind med sig på sin rejse. Mundbind er et supplement til de andre ting. Der er ikke et greb, der kan løse alle udfordringer, siger han.

Magnus Heunicke siger desuden på pressemødet, at man ikke kan afvise, at der kommer "yderligere tiltag". Han understreger dog, at man roligt kan tage til Østjylland, selv om smittetallene er steget.

- Det kræver bare, at vi alle i hele samfundet overholder retningslinjerne, siger han.