Coronavirus

Kommende og nybagte mødre må nu vaccineres: - Jeg tænker, jeg tager den, når jeg har født

Sundhedsstyrelsen har ændret sine anbefalinger, så gravide og ammende nu også bliver tilbudt en vaccine mod corona.

2:23
Terese Handberg Nielsen er glad for, at hun nu kan blive vaccineret, men hun planlægger at vente, til hun har født om halvanden måned.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Fra i dag onsdag kan alle gravide og ammende blive vaccineret mod coronavirus. Indtil nu er det ellers blevet frarådet, fordi vaccinerne ikke har været godkendt specifikt til den gruppe.

Det nye tilbud betyder, at Terese Handberg Nielsen fra Herning, der er gravid i ottende måned, nu frit kan bestille en tid. Hun vil dog vente til hendes søn er kommet til verden.

- Jeg har ikke så lang tid tilbage til fødsel, og så længe jeg ikke ved, om der er nogle bivirkninger for mig eller ham, så tænker jeg, at jeg vil vente til efter fødslen, siger hun til TV MIDTVEST.

Det er især udsigten til at kunne blive syg af vaccinen, der får Terese Handberg Nielsen til udskyde vaccination et par måneder.

- Man har hørt om dem, der har fået influenza og ligger i over en uge. Det synes jeg ikke, jeg kan overskue lige inden en fødsel, når man samtidig er rigtig træt og brugt, siger hun.

- Vi har fået data og erfaringer fra udlandet

De ændrede anbefalinger kommer efter flere ugers kritik af, at Danmark endnu ikke har tilbudt vaccinen til kommende og nybagte mødre, som de eksempelvis har gjort det i Sverige, Island og Finland.

En af dem, der har argumenteret for, at gravide og ammende også skal have mulighed for at blive vaccineret, er Annemette Lykkebo, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

- Vi ved, at specielt de gravide kan blive så alvorligt syge af corona, at det forøger deres risiko for at føde for tidligt og for kejsersnit. Risikoen, for at man bliver så syg, at man ender i respirator, er også fordoblet, siger hun.

Ifølge direktøren for Sundhedsstyrelsen er årsagen til, at vaccinen nu også udbredes til gravide og ammende, at man har fået mere viden om befolkningsgruppens reaktioner om den.

- Vi har fået data og erfaringer fra udlandet, som er gjort op, og som viser, at det her er en effektiv og meget sikker vaccine til gravide, siger Søren Brostrøm.

Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide venter med at blive vaccineret til anden eller tredje trimester.