Vil have turister ind nu: Købmand og feriehusudlejer venter spændt på statsministeren

De danske grænser er lukkede for udenlandske turister frem til den 31. maj, men det er stadig uvist, hvad der kommer til at ske herefter.

Imens mere og mere af det danske samfund har fået lov til at genåbne efter coronanedlukningen, så er de danske grænser stadig lukkede for næsten alle udlændinge.

Det har de været siden den 14. marts.

På et pressemøde på Marienborg den 7. maj lovede statsminister Mette Frederiksen, at der inden den 1. juni ville komme en udmelding om de danske grænser. Så med kun to dage tilbage af maj tripper mange af de erhverv, der lever af turister, på svar.

- Jeg håber, at vi får en åbning for Tyskland så hurtigt som overhovedet muligt og meget gerne fra lørdag, siger Per Dam til ritzau. Han er direktør for Sol og Strand, der udlejer 6.500 feriehuse.

Også i Søndervig, der er en af de største turistbyer på den jyske vestkyst, håber den lokale købmand, at der snart kommer en udmelding fra regeringen om, at udenlandske turister igen er velkomne i Danmark. Alligevel er han pessimistisk:

- Jeg frygter, at vi ikke får den besked, vi gerne vil have. Vi har lært, at det her er et regeringsanliggende, så selvom der er et flertal i Folketinget, der gerne vil åbne grænserne, så er det regeringen med Mette Frederiksen i spidsen, der tager beslutning. Jeg er bange for, at der er for langt fra Christiansborg til Vestjylland, siger Thomas Hansen, der er købmand i Menu i Søndervig til TV MIDTVEST.

For ham er det vigtigt, at statsministeren kommer med en fast dato for, hvornår grænserne åbner.

- Så har vi noget at arbejde hen imod. Jeg håber, vi kan får nogle uger i juni, hvor tyskerne må komme, siger han.

Ringkøbing-Skjern Kommune havde i 2019 knap tre millioner tyske overnatninger.

Mønsted og Mors mangler også udenlandske turister

Flere turistattraktioner i Midt- og Vestjylland har også et håb om, at grænserne snart åbner igen.

I Mønsted Kalkgruber havde de sidste år 72.500 gæster – 16 procent af dem var tyskere. Netop tyskerne kommer ofte i yderperioderne, og det betyder, at økonomien for kalkgruben kan løbe rundt.

- Det betyder afsindig meget, om de må komme. Det kan være forskellen på, om i år økonomisk set går i plus eller minus, siger grubens direktør Rikke Friis.

På Mors i Jesperhus Feriepark er det især besøgene fra nordmændene, de mangler.

- Næst efter danskerne, er de vores vigtigste marked. De er gode gæster, også set i et forretningsperspektiv. Det er vist almindeligt kendt, at de har et højt forbrug, siger Jesper Overgaard, der er direktør for ferieparken til TV MIDTVEST.

Lidt over fire millioner udenlandske turister gæstede Danmark i perioden juni til august sidste år.

Opfattelsen er entydig. Fortsat usikkerhed omkring åbningen af landets græner er meget uacceptabel.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.