Joy Mogensen får næse i sag om tilskueradgang

Det er ikke godt nok, at der først i august skal drøftes, hvad superligaklubberne kan regne med i næste sæson.

Kulturminister Joy Mogensen (S) fastholder, at det først bliver i august, at regeringen kan melde nyt ud om eventuelle restriktioner for superligaklubberne i den næste sæson, der begynder i september. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Kulturminister Joy Mogensen (S) får en næse af blå blok og De Radikale for sagen om tilskueradgang til superligakampe, bekræfter De Radikales Jens Rohde.

Formelt får ministeren onsdag næsen, der er en politisk anmærkning. Men det står allerede klart efter et samråd om sagen tirsdag, at næsen gives.

- Vi mener ikke, at regeringen og kulturministeren i særdeleshed tager udfordringerne i sporten og kulturen alvorligt, siger Rohde.

- Man sætter dem under nogle retningslinjer, som for de færreste giver mening. Der er ingen klarhed over, om der kommer økonomisk kompensation. Tværtimod. Man er ved at udfase hjælpepakkerne.

- Og der er ingen klarhed på, hvad man kan sælge sine varer til. Altså sponsorater og sæsonkort frem mod den kommende sæson fra september, siger Rohde.

Kritikere: Kulturlivet er blevet svigtet

Mogensen får også næsen for sin generelle håndtering for kulturlivet under coronakrisen, lyder det i kritikken fra flertallet.

Den har ikke været god nok. Ministeren har ikke åbnet øjnene for kulturlivets muligheder, lyder det fra Venstres kulturordfører, Britt Bager.

Læs også Superligaklubber må vente til august med vished om tilskuere

- Et flertal i udvalget bestående af V, DF, RV, K, NB og LA udtrykker alvorlig kritik og påtale af regeringens manglende forståelse for de professionelle fodboldklubbers vilkår og behovet for rettidig klarhed frem mod åbningen af den kommende sæsonstart 1. september, står der i et udkast til en beretning, der udløser næsen.

- Klubbernes økonomiske fundament skabes med salg af sæsonkort, billetter og sponsorater i juli og august, og klubberne kommer på en umulig salgsopgave, når først regeringen vil give klarhed om tilskuervilkår efter en forhandling i Folketinget den 20. august, står der videre i udkastet, som Ritzau har set.

FAKTA: Politiske næser kan være store og små

  • Betegnelsen "en næse" kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.
  • En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.
  • Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.
  • Næsen baseres på en skriftlig beretning, og størrelsen på næsen er afhængig af, hvilken ordlyd der i den forbindelse anvendes.
  • Hvis det er ord som "kritisabelt" eller "utilfredsstillende", er det en lille næse. Den store næse kommer med formuleringer som "kraftig kritik" og "alvorlig påtale".
  • Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.
  • Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor et flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det "hædersnæser".

Kilder: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å.

Se mere

Minister ærgrer sig over kritik

Mogensen anerkender, at næsen er "et hak i tuden".

- Jeg er ked af, at de vælger at udtale denne kritik, fordi deres partiledere har selv indgået aftalen om, hvordan vi skulle gribe det her an. Altså at vi skulle vide, hvordan sundhedsstatussen var, inden at man gik videre med efterårsplanerne, siger ministeren til TV2 News efter samrådet.

I sidste uge blev der lempet for coronarestriktionerne for den igangværende sæson i Superligaen. Blå blok og De Radikale mener dog, at regeringen allerede nu skulle indkalde til forhandlinger og melde ud om næste sæson.

Læs også FC Midtjylland finder 1300 ekstra pladser til guldbrag

Men det sker først i august, fastholder kulturministeren. På samrådet garanterede hun dog hjælp til fodboldklubber og andre i kulturlivet, hvis der fortsat er restriktioner i efteråret.

- Hvis der fortsat er restriktioner, der gør, at man ikke kan lukke publikum ind i fuldt omfang, vil der også være forhandlinger, ikke efter 20. august, men i begyndelsen af august om økonomisk hjælp, sagde Mogensen.

Ministeren skulle have grebet det anderledes an, mener Rohde.

- Hun kunne have sagt, at udgangspunktet er friheden, og at vi så måtte mødes igen i august for at se, om det var nødvendigt at lave restriktioner.

- Men ministeren vælger restriktioner, og så vil hun fra 20. august vurdere, om der skal være yderligere frihedsgrader. Så ved klubberne ikke, om de er købt eller solgt, siger Rohde.