Ingen mund til mund på vandet: Livredder er tryg ved nye arbejdsgange

Badesæsonen er i fuld gang, men i år må strandens livreddere ikke give mund til mund i vandet på grund af corona.

Livredder Peter Bach med den maske, der bliver brugt til førstehjælp på land.
Livredder Peter Bach med den maske, der bliver brugt til førstehjælp på land.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen / TV MIDTVEST

Trygfondens livreddere langs vestkysten plejer at starte den livreddende førstehjælp på vandet med at give klassisk mund til mund, men på grund af corona skal folk nu ind på stranden, før førstehjælpen for alvor kan gå i gang. 

Her bruger livredderne nemlig altid en maske til at puste luft ind i folks lunger, så de ikke direkte skal røre ved folks læber.

- Hvis personen er bevidstløs og uden vejrtrækning ude i vandet, vil vi normalt give fem indblæsninger i vandet og derefter padle dem ind på land, siger Peter Bach, der er livredder i Thyborøn. Han forklarer videre:

- Nu undlader vi at gi' de fem indblæsninger ude i vandet, og så giver vi dem derimod på land, hvor vi har vores maske.

0:48
Livredderne skal have folk ind på stranden, før de med en maske må give livreddende førstehjælp.

Hvis de pårørende derudover oplyser, at personen har corona eller symptomer på det, har livredderne også fået værnemidler, de kan iføre sig på land. 

Selvom der er kommet restriktioner, er livredderen dog helt tryg ved situationen både på egne og badegæsternes vegne, for selve arbejdet på land med masken er helt som det plejer - med undtagelse af brug af eventuelle værnemidler.

- Det er meget sjældent, at vi er ude at hente personer i vandet, og det er endnu mere sjældent, at vi henter personer, som er uden bevidsthed og vejrtrækning, så det kommer ikke til at gøre den store forskel. Og de indblæsninger, vi ikke giver på vandet, får personerne, så snart vi er inde på land, siger Peter Bach.

Trygfonden har livreddertårne fire steder i Midt- og Vestjylland. Udover Thyborøn er de også i Thorsminde, Hvide Sande og Søndervig.