Hver coronasmittede smitter nu i gennemsnit 1,5 andre

Tallet for, hvor mange den gennemsnitlige covid-19-smittede selv smitter, er steget til 1,5 fra 0,9.

Kontakttallet i Danmark er steget fra 0,9 til 1,5, oplyser Statens Serum Institut (SSI). Det betyder, at hver covid-19-smittede i gennemsnit smitter 1,5 andre.

Når kontakttallet er over 1 betyder det, at epidemien vokser, og at flere og flere bliver smittet.

Det er SSI, der udregner kontakttallet på baggrund af nye smittede. Tidligere er det blevet udregnet på baggrund af nye indlagte og blev omtalt som smittetrykket.

Der er dog usikkerheder forbundet med beregningerne af kontakttallet. Man kan dog med 95 procents sikkerhed sige, at kontakttallet ligger mellem 1,3 og 1,7.

Nye restriktioner til hårdt ramte kommuner

Mellem mandag og tirsdag blev der registreret 243 nye tilfælde af smitte med covid-19.

De nye smittede kommer i en periode, hvor smittetallet har været stigende. Mandag blev der registreret 230 nye smittetilfælde, og over den seneste uge er over 1000 personer testet positive for det smitsomme virus.

Det fik mandag sundhedsmyndighederne til at indføre nye restriktioner for 18 kommuner, hvor udbruddet vurderedes til at være mest alvorligt.

I disse kommuner sænkes forsamlingsforbuddet fra 100 til 50, og barer og restauranter, der ellers for nylig fik lov til at holde åbent til klokken 02, skal igen lukke klokken 24.

Der går højst sandsynligt halvanden til to uger, før vi kan se effekten af de restriktioner, siger professor i virologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan.

- Vi skal igennem inkubationstid, og at folk smitter videre til den næste person, siger han.

Inkubationstiden beskriver den tid, der går, fra at folk bliver smittet med en sygdom, til de begynder at udvise symptomer.

Ingen grund til panik

Selv om tallene igen er høje, siger Søren Riis Paludan, at der ikke umiddelbart er nogen tegn på en eksponentiel stigning, hvor antallet af smittede fordobles på kort tid.

- Vi ser heller ikke nogen stigning i antallet af indlagte. Det kan vi dog måske opleve om nogle uger.

- Den sidste del, vi skal holde øje med, er, om flere smittede også fører til flere kritisk syge og i værste fald dødsfald. Det er jo det, vi ultimativt er bekymrede for, siger Søren Riis Paludan.

På Twitter skriver sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om de seneste tal:

- Kontakttallet er steget til 1,5. Dermed smitter 10 personer nu i gennemsnit 15. Det afspejler den stigende smitte, vi har set og understreger, at vi alle skal huske de gode vaner - særligt i Odense og hovedstadsområdet, hvor vi kan se, at smittetallene er højest, skriver han.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.