Holstebro-borgmester om aflivning af alle mink i Danmark: - Jeg sidder bare og føler mig så tom inden i

I Holstebro Kommune må 111 minkfarme sige farvel til deres dyr, efter statsministeren på et pressemøde har sagt, at alle mink i landet skal aflives.

Holstbro-borgmesteren H.C. Østerby føler med de minkavlere, som må vinke farvel til deres livsværk (arkivbillede).
Holstbro-borgmesteren H.C. Østerby føler med de minkavlere, som må vinke farvel til deres livsværk (arkivbillede).
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Tirsdag fortalte Holstebros borgmester H.C. Østerby til TV MIDTVEST, at han slet ikke turde tænke på, hvad det ville få af konsekvenser for kommunen, hvis minkavlerne måtte lukke.

Onsdag fik han så den for ham værst tænkelige besked: Alle mink i landet skal slås ned.

Det slog statsminister Mette Frederiksen fast på et pressemøde, efter 12 personer i Nordjylland er konstateret smittet med en muteret version af covid-19, som stammer fra mink.

Danmark har 1139 minkfarme, og af dem er 111 i Holstebro Kommune. Det får H.C. Østerby til at reagere på statsministerens melding.

- Jeg sidder bare og føler mig så tom inden i, og jeg tænker på familier, der har drevet minkfarm i årtier – nogle farme har været i familier i generationer. Det er deres livsværk, der bryder ned for dem. De er fuldstændig uden skyld. Det er det, jeg tænker først. Det er en frygtelig skæbne, der rammer mange mennesker, siger borgmesteren

Af de 111 farme, der ligger i Holstebro Kommune, er der konstateret covid-19 på fem af dem.

Arbejdspladser forsvinder

På pressemødet kaldte Mogens Jensen, der er fødevareminister, beslutningen for en de facto nedlukning af minkindustrien i Danmark.

Det får store betydninger i H.C. Østerbys kommune.

- Holstebro Kommune er en af mink-kommunerne, og vi har mange arbejdspladser, som forsvinder. Formanden for minkavlernes brancheforening sagde, at der er omkring 6.000 jobs i minkbranchen i landet, og hvis vi har 10 procent af landets farme i kommunen, mister vi 5-600 jobs. Når folk så bliver ledige, hvad skal de så give sig til? Det er de enkelte skæbner, jeg tænker på; Hvad skal de give sig til, hvis de har arbejdet i branchen i det meste af sit liv, spørger borgmesteren.

H.C. Østerby og de øvrige borgmestre i de berørte mink-kommuner blev orienteret om beslutningen en time før, statsministeren orienterede resten af landet på pressemødet.

Håber på ordentlig kompensation

Beslutningen om at slå alle mink i Danmark ned giver ikke kun minkfarme uden dyr. Det gør også mange mennesker arbejdsløse.

Derfor håber H.C. Østerby, at der bliver tænkt ordentligt på de mennesker, som nærmest fra den ene dag til den anden står uden indkomst.

- Jeg håber, at de bliver kompenseret. Jeg ved godt, at kompensation ikke ændrer på det, som det ser ud nu med, om avlerne kan drive branchen videre senere. Det ved vi ikke. Det kan tage en årrække, som fødevareministeren sagde. I så fald er det en branche, der ligger ned, siger borgmesteren.

På pressemødet sagde rigspolitichef Thorkild Fogde, at minkene i Danmark skal slås ned så hurtigt som muligt.