Hardsyssel Efterskole frygter, at de må sende elever hjem

Hardsyssel Efterskole tager alle forhold de kan med coronarestriktioner, efter Struer Kommune er kommet over bekymringsgrænsen for antal smittede.

Forstander, Jonas Langborg Hejsel, har inddelt eleverne i familiegrupper, hvor de må komme hinanden ved.
Forstander, Jonas Langborg Hejsel, har inddelt eleverne i familiegrupper, hvor de må komme hinanden ved.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Coronasmitten breder sig på ny, og det gør den også i vores landsdel. I Struer Kommune er der fem smittede, hvilket betyder, at kommunen har 23,8 smittede per 100.000 indbygger. Det lyder ikke umiddelbart af meget, men når det tal runder 20, skal man være ekstra varsom.

Det er især blandt børn og unge smitten breder sig. På efterskoler, gymnasier og højskoler kæmper de hver dag for at undgå udbrud, der kan sende elever hjem og skoler i økonomisk uføre.

I Struer Kommune ligger Hardsyssel Efterskole. Her arbejder de hver dag for ikke at skulle eleverne hjem, så deres efterskoleophold ikke bliver spoleret.

- Nu har vi haft dem i en måned, og det betyder rigtig meget for os, for de er ved at knytte tætte bånd med hinanden lige nu. Hvis vi må sende alle elever hjem, vil de komme til at undvære hinanden og måske miste følelsen af, hvad efterskole er for noget, siger forstander på Hardsyssel Efterskole, Jonas Langborg Hejsel.

På efterskolen har de taget deres forholdsregler, hvor eleverne blandt andet er sammensat i familiegrupper af 30 elever, hvor de må gå tæt på hinanden, mens de skal holde lidt afstand til resten af eleverne. Det gør de for at begrænse eventuel smitte, men også for hurtigt at kunne spore smitten, hvis den skulle bryde ud.

Derudover handler det om god skik med håndvask og afspritning, og forstanderen er glad for hans elevers færden blandt hinanden.

- Jeg er egentlig tryg ved vores elever, for de gør alt, hvad de kan. De unge prøver virkelig, og de forstår situationen. Men det er samtidig svært - især med amoriner i luften - når man har 100 elever, der gerne vil kramme, men som ikke må, fortæller Jonas Langborg Hejsel.

En del af hverdagen

Noget tyder på, at corona bekymringerne har fyldt mere for forstanderen end for eleverne. Der spirer en positivitet bare ved at være begyndt på efterskolen.

- Det har været en virkelig god start, selvom der har været corona. Vi vidste jo ikke engang, om vi kunne komme afsted, så derfor er vi rigtig glade for, at vi måtte komme afsted, selvom man ikke må være tæt på alle, siger Line Roslyng-Jensen, der er elev på Hardsyssel Efterskole.

Faktisk tænker eleverne ikke rigtig på coronarestriktioner længere. De er cirka en måned inde i efterskoleåret, og nu er forholdsreglerne blevet en del af hverdagen.

- Jeg mærker ikke rigtig restriktionerne længere. I starten vænnede jeg mig til det, men nu er det blevet hverdag, at jeg spritter af og ikke går tæt på nogle personer, fortæller Iben Kristensen, der også er elev på efterskolen.

Iben Kristensen (t.v.) og Line Roslyng-Jensen (t.h.) kommer begge fra Viborg.
Iben Kristensen (t.v.) og Line Roslyng-Jensen (t.h.) kommer begge fra Viborg.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Et efterskoleophold er normalt præget af tæt samvær blandt nye venner. Det må eleverne ikke gøre i så høj grad, som tidligere efterskoleelever. Alligevel mener Iben Kristensen, at man sagtens kan få et lige så vellykket ophold, som de tidligere årgange.

- Det tror jeg bestemt man kan. Allerede nu savner vi jo hinanden, når vi ikke er her i weekenderne, og vi kender alle sammen hinanden godt, og det hele er bare fedt.

Frygten for et udbrud lurer

Frygten for et større coronaudbrud ligger og lurer under overfladen. I foråret måtte efterskolen sende alle elever hjem, og det vil forstanderen for alt i verden undgå.

-  Jeg håber og tror på, at vi kan få lov til at beholde vores elever her. Men følelsen af, at miste vores elever til en eventyuel nedlukning igen, er hård, fordi vi så gerne vil drive efterskole, og det er svært at gøre med fjernundervisning, siger forstander Jonas Langborg Hejsel.

Selvom eleverne er positive, så går de også med tankerne om hjemsendelse

- Når vi får at vide, at der er nogen, der er sendt hjem til test, så får man en lille 'uha'-følelse, men jeg håber bare, vi ikke bliver sendt hjem. Nogle gange tænker jeg også: Åh nej, hvad hvis, vi slet ikke må gå sammen særlig mange mennekser, og det hele bare skal handle om aftand og sprit, fortæller Iben Kristensen.

Til foråret er der planlagt udlandsture og gymnastikopvisninger for Hardsyssel Efterskole, men det ved de fortsat ikke, om de kan gennemføre.

2:21