Gymnasieklasser skal ikke hjemsendes ved enkelte coronatilfælde

Før er hele klasser blevet sendt hjem, når blot en enkelt elev har fået konstateret covid-19. Sådan skal det ikke længere være.

Børnehaver og folkeskoler skal fortsat sendes hjem ved enkelte coronatilfælde.
Børnehaver og folkeskoler skal fortsat sendes hjem ved enkelte coronatilfælde.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Hele klasser på ungdoms- og videregående uddannelser skal som udgangspunkt ikke hjemsendes ved enkelte coronatilfælde. I stedet skal nære kontakter opspores.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i nye retningslinjer.

Konkret betyder det, at hvis der eksempelvis konstateres én smittet elev på en uddannelse, skal hele klassen ikke nødvendigvis hjemsendes. Efter opsporingen af nære kontakter skal disse sendes hjem. Test for coronavirus skal foretages tidligst fire dage efter eksponering for smitte.

Bolette Søborg er overlæge i Sundhedsstyrelsen og lægger særlig vægt på smitteopsporing som det afgørende. Hun afviser, at man udsætter eleverne for en ekstra risiko ved at lade dem blive i skole ved enkelte tilfælde.

- Der er pågået et rigtig stort arbejde for uddannelsesinstitutionerne ved at sikre, at de lever op til alle de krav, der er nu. Det her er så et ekstra lag, der lægges ned over dem, siger Bolette Søborg.

Ændringerne i retningslinjerne kan også være relevante på eksempelvis højskoler, lyder det i pressemeddelelsen fra Sundhedsstyrelsen.

Små børn skal fortsat hjem

Modsat skal elever på folkeskoler og daginstitutioner som udgangspunkt sendes hjem, hvis der konstateres et corona-tilfælde. Bolette Søborg forklarer, at forskellen er aldersgruppen.

- På ungdoms- og voksenuddannelser har vi at gøre med voksne mennesker, som man i det store hele må forudsætte kan forstå de generelle regler under coronapandemien om at holde afstand til hinanden. Børn er børn. Der ligger nogle implicitte ting forbundet med det, eksempelvis at man ikke kan forvente, at børn på samme måde kan holde afstand, siger Bolette Søborg.

Der er også tilføjet en række oplysninger om, hvem der er nære kontakter. En nær kontakt kan blandt andet være en person, der har sovet på samme værelse med en smittet på eksempelvis en lejrtur.

De opdaterede retningslinjer kommer, efter at Danmark i et stykke tid har kunne notere stigende smittetal i en række kommuner. Også en række elever på gymnasier og uddannelsesinstitutioner er blevet konstateret smittet med coronavirus. Det er sket på flere skoler i mange dele af landet.

Flere steder har man i det tilfælde valgt at sende en hel klasse hjem. I retningslinjerne lyder det desuden, at smittede på ungdoms- og videregående uddannelser selv tager kontakt til nære kontakter. Uddannelserne kan hjælpe i det omfang, det skønnes nødvendigt.