Grænsen til Tyskland lukker i: Sommerhusudlejere lokker turisterne over grænsen inden midnat

Sommerhusudlejningen Klitferie skriver og ringer til tyske turister for at få dem over grænsen, så de kan holde deres ferie. Efter midnat fredag er grænsen nemlig lukket.

Henrik Olesen og resten af Klitferie er fredag kilstret til computerne for at få puslespillet med sommerhusudlejningen til at gå op.
Henrik Olesen og resten af Klitferie er fredag kilstret til computerne for at få puslespillet med sommerhusudlejningen til at gå op.
Foto: Kasper Hovmand, TV MIDTVEST

De danske sommerhusudlejere har igen fået travlt. Udenrigsministeriets nye rejsevejledning betyder, at det fra midnat er slut med tyske turister i Danmark.

Hos Klitferie i Vedersø har de det seneste døgn forsøgt at få fat i 80 tyske familier, som har booket ferie hos sommerhusudlejningen fra lørdag. Problemet er bare, at grænsen til Danmark lukker natten til lørdag. 

Henrik Olesen har derfor det meste af fredagen snakket i telefon med tyske turister. Han forsøger at få tyskerne over grænsen, inden den smækker i, så de kan holde deres ferie i Danmark.

- Vi har skrevet til tyskerne, at hvis de vil til Danmark, så er det inden 23:59 fredag aften. Der er en del, der har svaret, men også en del, der ikke har svaret, så vi prøver at få fat i de sidste, siger Henrik Olesen fra Klitferie.

Langt de fleste bestilinger hos Klitferie har sin start fra lørdag. Sommerhusudlejningen tilbyder derfor gratis overnatninger i et sommerhus fra fredag til lørdag, hvis bare de kan nå over grænsen inden midnat.

- Det er et stort puslespil. Det er træls, men det gælder om at få så mange som muligt ind i huse, for det koster penge for os og også vores husejere, men vi prøver at redde alt det, vi kan. Vi får ikke noget ud af at hyle over det. Vi må bare klemme ballerne sammen og komme fremad, fortæller sommerhusudlejeren.

Bare grænserne er åbne inden jul

Til alle de tyskere, som ikke kan nå over grænsen i tide for at holde deres ferie, venter der et tilgodebevis, så de på et senere tidspunkt kan afholde deres ferie ved Vestkysten.

Henrik Olesen håber dog, at han ikke skal dele for mange tilgodebeviser ud.

- Jeg tror, vi kan redde halvdelen. Det ser sådan ud på nuværende tidspunkt, og situationen taget i betragtning er det okay.

Sommerhusudlejeren sammenligner situationen med den, de havde i foråret, hvor turismen i marts, april og maj var lukket ned. Sæsonen blev reddet af en fantastisk sommer, hvor sommerhusudlejerne indhentede det tabte.

Derfor er Henrik Olesen glad for, at grænselukningen sker netop nu, hvor de er uden for sæson. Havde det været i september, havde Klitferie haft over dobbelt så mange gæster. Nu er håbet i Vedersø, at grænserne er åbnet inden jul.

- Vi håber bare, at grænserne bliver åbnet igen inden jul og nytår, for ellers begynder det at koste penge. Vi er fuldt booket henover nytår, så der skal vi gerne have åbnet igen. Hvis ikke tyskerne kan komme, må vi jo forsøge at leje det ud til danskerne, fortæller Henrik Olesen.

Kan koste jobs

Selvom de i Klitferie tager situationen med vestjysk, ophøjet ro, så måtte beslutningen om at lukke grænserne gerne have været anderledes.

- Vi er ikke enige i beslutningen, men vi må få det bedste ud af det. Vi ønsker heller ikke at tage corona med ind i landet, i vores butik eller hjem til vores familier, siger Henrik Olesen.

Anderledes mere panik er der hos den administrerende direktør for Feriehusudlejernes Brancheorganisation, Carlos Villaro Lassen. 

Ralf Sumflith er en af tyskere, som Henrik Olesen kontaktede torsdag. Han og konen skyndte sig derfor til Vedersø for at holde ferie, som de har gjort de sidste 20 år. Den tyske turist kan ikke forstå, hvorfor man ikke inddeler smittetal i regioner frem lande.  - Vi kommer fra et område, hvor der ikke er corona, så jeg forstår ikke, hvorfor grænserne skal lukkes for os, fortæller Ralf Sumflith.
Ralf Sumflith er en af tyskere, som Henrik Olesen kontaktede torsdag. Han og konen skyndte sig derfor til Vedersø for at holde ferie, som de har gjort de sidste 20 år. Den tyske turist kan ikke forstå, hvorfor man ikke inddeler smittetal i regioner frem lande.  - Vi kommer fra et område, hvor der ikke er corona, så jeg forstår ikke, hvorfor grænserne skal lukkes for os, fortæller Ralf Sumflith.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Brancheorganisationen har sendt en klage til EU-Kommisionen på grund af grænselukningen. De mener, at man bør have en regional tilgang til smittetal fremfor en national tilgang.

- Der er områder, hvor vores gæster kommer fra, der har lavere smittetal end i Danmark, så hvorfor må de ikke komme ud i sommerhusene, hvor de ikke udgør nogen risiko. Derimod giver det en risiko for at ødelægge økonomien, for det kommer til at koste arbejdspladser, fortæller Carlos Villaro Lassen.

Hos Klitferie i Vedersø bliver der ikke smidt medarbejdere på porten.

- Vi kommer ikke til at fyre folk, men jeg tror, det koster arbejdspladser andre steder. De små butikker, hvor tyskerne kommer og køber, taber omsætning og får det sværere. Men jeg tror mest af alt, at det er et spørgsmål om, hvor store julegaverne bliver i år, siger Henrik Olesen.

Grænselukningen gælder ikke for den tyske region Slesvig-Holsten. Borgere fra det område må fortsat køre over grænsen til Danmark.

1:50
Sommerhusudlejerne fik travlt fredag, efter det kom frem torsdag at grænsen til Tyskland lukker fredag midnat. Tyskere der skal holde ferie i Danmark skal derfor være over grænsen inden 23.59 fredag, for at få lov til at være i Danmark.