Grænselukning får konsekvenser ved vestkysten - særligt i påsken

Tyske turister kan den næste måneds tid ikke holde ferie ved vestkysten, og det kommer især til at kunne mærkes i Søndervig i påsken.

Det kommer til at kunne mærkes særligt ved vestkysten her i landsdelen, at de danske grænser i går blev lukket på grund af coronavirus.

Søndervig er blandt andet et yndet feriemål for især tyskerne, men den næste måneds tid vil de ikke længere kunne holde ferie i Danmark. Det bekymrer de forretningsdrivende i byen.

quoteVi forventer en betragtelig ned til påske, og for vores butik vil det nok betyde en omsætningsnedgang på omkring 30 procent i påsken.

Thomas Hansen, medejer, Meny

- Det er en meget speciel situation, som vi ser på med stor bekymring. Det gør ondt på handelslivet i byen, siger Thomas Hansen, der er medejer af Meny i Søndervig.

Grænselukningen gælder foreløbig til den 13. april og dermed også til over påske, som rigtig mange tyskere tilbringer ved vestkysten.

- Vi forventer en betragtelig nedgang til påske, og for vores butik vil det nok betyde en omsætningsnedgang på omkring 30 procent i påsken, vurderer Thomas Hansen.

Cirka 70 procent af kunderne i Meny i Søndervig er tyske turister.

Tema

Coronavirus

En stor streg i regningen

Sidste år var der 3,5 milioner overnatninger i Ringkøbing-Skjern Kommune - 90 procent af dem var tyske turister ifølge kommunens borgmester Hans Østergaard (V).

Han er ikke i tvivl om, at grænselukningen vil få store konsekvenser flere steder i kommunen.

- Jeg blev temmelig chokeret og frustreret. Det er et voldsomt indgreb, som vil få store konsekvenser for vores kommune. Det er en stor streg i regningen, siger han.

Også han understreger, at turistsæsonen for alvor begynder til påske, hvor der stort set plejer at være udsolgt af sommerhuse på grund af de tyske turister.

- Jeg håber, det bliver ved de fire uger, så vi kan komme videre og alligevel få en god og lang turistsæson. Men det bliver helt sikkert nogle svære uger, vi skal igennem nu her, siger borgmesteren.

Flere danskere i sommerhus

Selv om grænselukningen får konsekvenser i sommerhusområdet, bliver der bakket op om beslutningen.

- Vi er selvfølgelig kede af det, for det vil påvirke hele vestkysten, men vi har fuld forståelse for beslutningen om at lukke grænsen. Det er den rigtige beslutning, siger Keld Hansen, idemanden bag Søndervig Feriepark.

Til gengæld giver det plads til, at flere af de mange danskere, der de kommende uger arbejder hjemmefra eller holder fri, kan tage i sommerhus. 

- Når sommerhusudlejerne ikke længere kan udleje til tyske turister, så kan det være, at de kan låne eller leje det ud til danske venner og familier, som så kan holde gang i handelslivet i byen. Det kan måske afbøde det lidt, siger Keld Hansen.

Men Thomas Hansen tror ikke, det kan fylde "hullet" helt ud.

- Der er selvfølgelig en mulighed for, at huse bliver lejet ud til danskere, men det kan ikke opveje den trafik, der ville have været med tyskere, siger han.

Tusindvis af tyskere kommer ikke i sommerhus i påsken. Og det rammer hårdt på vestkysten.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.