Frederik er nærkontakt og hjemsendt: Nu vil flere partier og eksperter ændre reglerne

Partier og eksperter vil ændre reglerne, så elever, der er nære kontakter til en smittet, ikke sendes hjem.

Frederik Lind Thomsen fra Overlund Skolen i Viborg var kun lige startet i 3.b efter sommerferien, inden han blev sendt hjem foran skærmen til hjemmeundervisning.

En klassekammerat er smittet med corona, så nu er hele klassen sendt hjem til mor og far igen.

- Jeg synes, det er øv, at vi ikke kan være ansigt til ansigt. At vi kan være sammen og lege, siger Frederik Lind Thomsen og fortsætter:

- Jeg synes, der skulle være færre, der skulle hjem.

Det er han ikke ene om at synes.

Børn i skolen, som er nære kontakter til smittede med covid-19, bør nemlig ikke længere sendes hjem i isolation. Det mener et politisk flertal på Christiansborg – udenom Regeringen.

- Vi vil gerne have børn skal være i skole og være sammen med deres klasse, venner og lærer. Vi skal ikke have en vinter, hvor de bliver sendt hjem hele tiden. De har betalt en meget høj pris, siger Lotte Rud, der er børneordfører for Radikale Venstre.

- Det er jo børnene vi først og fremmest har kylet hjem, hver gang der er lavet generelle restriktioner, derfor siger vi til Regeringen, I bliver simpelthen nødt til at udfordre sundhedsmyndighederne på de her regler, så børn kan få et så normalt børneliv som overhovedet muligt. Det har de fortjent, lyder det fra Martin Geertsen, der er sundhedsordfører for Venstre.

Kigger mod Norge

Flere eksperter er enige i, at reglerne skal ændres.

En af dem er Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi og leder af pandemicenteret på Roskilde Universitet.

- Vi går ind i et efteråret og en vinter, hvor der kommer rigtig mange skoleudbrud. Så jeg mener, at det kunne være fint at finde en strategi, så vi ikke skal hjemsende børn, mere end det er højst nødvendigt, siger hun og fortsætter:

- Jeg ser mod Norge, hvor man prøver en mindre invasiv strategi for skolerne – at man tester med antigentest, så dem, der er smittet, kan sendes hjem, og resten kan fortsætte deres skolegang.

Også formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, vil have reglen om isolation ved nærkontakt annulleret.

- Det er et kæmpe opsporingsarbejde, hvis det er et barn i 1. eller 2. klasse, der har 24 klassekammerater, og vi så skal finde ud af, hvem der har været nær kontakt til barnet, siger han og peger som Line Simonsen mod Norges model med antigentest.

- Vi ser meget på den norske model, hvor man kun hjemsender de smittede, og så håber vi på, at reglerne bliver slækket. Men det skal selvfølgelig være ud fra en sundhedsfaglig vurdering, siger ham.

Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke, men Sundhedsministeriet skriver i en mail:

- I forbindelse med at børnene er tilbage i skolerne og daginstitutionerne efter sommerferien, og vi går ind i efterårs- og vintersæsonen, er Sundhedsstyrelsen ved at udarbejde opdaterede retningslinjer for håndtering af smitte på skoler og i daginstitutioner.

Frederiks mor, Lotte Lind Thomsen, er glad for, at skolen passer på.
Frederiks mor, Lotte Lind Thomsen, er glad for, at skolen passer på.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Med livrem og seler

Det er dog ikke alle, der mener, at man bør droppe de skrappe karantænekrav. Frederiks mor er glad for, at der fortsat bliver gået forsigtigt til værks blandt børnene.

- Det er jo ikke til at vide på forhånd, om man bliver særligt ramt af det eller ej. Det er heller ikke til at vide, om barnet tager det med hjem til nogen, som bliver alvorligt syge af det, siger Lotte Tind Thomsen, der til dagligt er pædagog.

- Det er med at passe på hinanden, for jeg ville også være ked af, at man holdt dem i skolen, og de så alle sammen blev syge. Taget i betragtning af min familie, så er jeg mest tryg ved, at de er herhjemme, siger hun.

Men der er ingen tvivl om, hvad Frederik Lind Thomsen helst vil.

Hvornår skal du så tilbage i skole igen?

- Det ved jeg ikke? Jeg håber ikke, at der går så lang tid. Jeg vil gerne i skole igen, siger han.