Forsøgscenter i Foulum vil redde resterende danske mink

Centret nær Viborg har ansøgt om et forskningsprojekt, og hvis det bliver godkendt, kan de få lov til at bevare de sidste levende mink i Danmark.

2:14
Minkforskere fra Aarhus Universitet vi købe de sidste 4000 mink i Danmark for at bruge dem til corona-forsøg.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Den lovgivning, der blev vedtaget i december, åbner for en mulighed for at bevare mink i Danmark.

Loven gav mulighed for aflivning af både sunde og syge mink, men mink der indgår i forskningsprojekter, må man altså stadig gerne have.

- Vi fandt ud af, at der var knapt 4000 mink tilbage i Danmark, og så skrev vi så et forskningsprojekt på at få lov til at købe dem og bruge dem til at lave forsøg de næste tre år. Primært med fokus på at blive klogere på coronavirus, fortæller Steen Henrik Møller, der er seniorforsker på Aarhus Universitet og har forsket i mink i 35 år.

På forsøgscentret havde de ellers 6000 mink, men selvom man nu gerne må have mink til forskningsprojekter, så blev de alle aflivet.

- Det er jo vemodigt på alle leder og kanter. Vi er jo verdens førende både indenfor produktion og forskning, sagde Steen Møller tilbage i november.

Frist for aflivning er i morgen

Størstedelen af de tilbageværende mink er ejet af en avler fra Hobro, men hvis forskningsprojektet bliver godkendt, kan de få et nyt hjem i Foulum og andre steder med lignende minkhaller.

- Vi vil installere dem på fire farme, så hvis der sker noget med en af dem, så går det kun udover en lille del. Det skal være farme, hvor der er lukkede haller, og man kan lukke af, så der ikke kan komme fugle ind og smitte med et eller andet. Sikkerheden skal være i orden, og de skal testes en gang om ugen, fortæller Steen Henrik Møller.

Minkavlerne fra Hobro har i dag ikke ønsket at stille op til et interview, men til TV MIDTVEST har han fortalt, at selvom fristen udløber i morgen, så har han ikke tænkt sig at aflive sine dyr.

Han håber på, at de kan få lov at leve videre som en del af det forskningsprojekt Aarhus Universitet vil lave i samarbejde med Københavns Universitet og Statens Serum Institut.