Forsamlingshuse savner en økonomisk håndsrækning

Flere forsamlingshuse i landsdelen er hårdt pressede af coronakrisen. Nu vil de have økonomisk hjælp til at klare sig igennem.

I Midt- og Vestjylland har 225 forsamlingshuse de seneste måneder stået tomme med aflyste arrangementer - og uden mulighed for at søge kompensation.

Hjælpepakkerne fra staten har ikke været designet til gavn for forsamlingshuse i de små bysamfund.

Derfor kradsen krisen også i Ørre Forsamlingshus, hvor der hverken har været koncerter, runde fødselsdage og andre af de vanlige arrangementer til at få økonomien til at løbe rundt.

- Vi kører med et underskud lige nu, men vores forhåbning er, at vi kan komme ud med et nul, når året er omme, siger Jette Madsen, formand i Ørre Forsamlingshus.

Her har de faste udgifter på 35-40.000 kroner årligt til drift og vedligehold af forsamlingshuset.

Penge på kistebunden

Havde det været for en fire år siden, hvor økonomien i forsamlingshuset var dårligere, så havde der ikke været penge på kontoen til at klare sig igennem corona-nedlukningen, fortæller Jette Madsen.

- Hvis ikke vi havde haft penge på kistebunden, så havde konsekvensen været, at vi matte gå til kommunen og aflevere nøglen, siger hun.

Hvis forsamlingshuset forsvinder i et lokalsamfund som Ørre, så mister byen mere end bare en bygning. 

- Det er et samlingspunkt for byens folk. Hvis ikke vi havde det her forsamlingshus, så ville det her lille samfund dø hen, siger Jette Madsen.

Derfor håber forsamlingshusene nu på en ny type hjælp - et engangsbeløb på mellem 30.000 og 50.000 kroner uden administration, som kan sikre, at de ikke skal dreje nøglen om.

Tilskud vil gøre en forskel

Den idé får opbakning fra Landdistrikternes Fællesråd, hvor Steffen Damsgaard er formand. 

- Vi skal have en målrettet pakke med 40-50.000 kroner i tilskud, så er vi sikre på, at landbyerne rundt omkring ville kunne klare sig videre. At forsamlingshusene vil kunne klare sig videre, siger han.

Det vil ifølge ham gøre en stor forskel i de små samfund og i forsamlingshusene.

- Det vil betyde, at man kan klare sig igennem 2020 og se ind i en fremtid, hvor man både kan have nogle attraktive forsamlingshuse, men også kan få gang i aktiviteterne igen, samtidig med at landet åbner op, siger Steffen Damsgaard.

Foran Ørre Forsamlingshus er der igen flag ved indgangspartiet, og der er så småt ved at komme gang i aktiviteterne igen. Formand Jette Madsen tror da også på, at de kommer igennem krisen og holder skindet på næsen. 

- Vi håber på det bedste resten af året, så vi kan få hentet det tabte ind igen, siger hun.

Der bliver dog ikke penge til at lægge nyt gulv og renovere loftet, som det ellers var planlagt.

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.