Foreninger føler sig snydt af Kulturministeriet: - Det er ikke fair

Der er plads nok til, at alle coronarestriktioner kan overholdes. Alligevel må der stadig kun være 500 gæster til en udendørs koncert i Holstebro.

Poul Hornshøj er som en del af Kulturperlen med til at arrangere koncerter i anlægget i Holstebro. Men det har coronakrisens regler sat en stopper for.
Poul Hornshøj er som en del af Kulturperlen med til at arrangere koncerter i anlægget i Holstebro. Men det har coronakrisens regler sat en stopper for.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Når foreningen Kulturperlen på onsdag holder koncert i Lystanlægget i Holstebro, må der højst sidde 500 personer fordelt på den udendørs koncertplads. Samtidig spiller byens håndboldhold kamp i den lokale sportshal, og her må der komme væsentligt flere tilskuere ind.

Det er ikke helt fair, mener Poul Hornshøj, der er formand for Kulturperlen.

- Hvorfor kan vi ikke blive sidestillet med elitesportsforeningerne? Vores arrangementer er udendørs, og der er mere plads end i mange haller, siger han.

Regeringen og folketinget blev fredag aften enige om, at der igen kan lukkes flere end 500 tilskuere ind til sportsarrangementer, så længe de kan sidde i forskellige sektioner. Men for alle andre foreninger må der stadig maksimalt være 500 tilskuere til et arrangement.

Poul Hornshøj har de seneste uger været i kontakt med Kulturministeriet for at få lov til at lave to zoner med plads til hver 500 koncertgængere i Lystanlægget, hvor der under normale forhold kan være 3.000 siddende gæster. Men det er ikke lykkedes.

- Vi får ikke de samme spilleregler som de tunge drenge i eliten, og det synes jeg ikke er helt fair, siger Poul Hornshøj.

Fra Kulturministeriet lyder det, at man arbejder på sagen.

- I forlængelse af den politiske aftale om "Bedre vilkår til særligt hårdt ramte dele af dansk erhvervs-, idræts- og kulturliv" af d. 28. august – er igangsat et arbejde, der undersøger mulighederne for at lempe restriktionerne i idræts- og kulturlivet på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, skriver Kulturministeriet i en mail til TV MIDTVEST.

Flere foreninger bliver ramt af reglerne

Deltagerbegrænsningen på 500 personer går ikke kun ud over foreningen Kulturperlen, der arrangerer koncerter i Holstebro. Det går også ud over de mange lokale foreninger, som normalt tjener en stor del af deres penge på at hjælpe til ved koncerterne.

- Det er absolut den største indtægt, vi har, ud over kontingentbetalingen. Vores indtægter herfra betyder, at vi kan holde kontingenterne nede, men vi må se i øjnene, at vi i år ikke får de indtægter, siger Viggo Petersen fra Holstebro Basketball.

For foreningerne kan den manglende indtægt fra koncerterne komme til at betyde, at de må opkræve flere penge fra medlemmerne.

- Penge går til, at de unge mennesker får en god oplevelse i vores klub, og vi er helt afhængige af dem. Hvis vi ikke får de penge, så vil det blive dyrere at dyrke sport hos os, siger Carsten Jacobsen, der er ansvarlig for at koordinere de frivillige hjælpere fra Søndertoft Rideklub.

Et ønske om fair play

Poul Hornshøj mener ikke, at Kulturministeriets coronatilpassede regelsæt er helt gennemtænkt, og han så gerne en ændring, så også mindre foreninger som Kulturperlen blev tilgodeset.

- Det giver ingen mening, at vi som almindelige borgere ikke kan få en fair behandling af Kulturministeriet, og jeg synes virkelig, at det, de har leveret, er for ringe. Det eneste, vi beder om, er fair play og muligheden for, at også små foreninger kan få lidt økonomi ud af 2020, siger han.

Det kan de forhåbentlig i fremtiden. Kulturministeriet oplyser dog ikke, hvornår arbejdet for flere tilskuere til foreningsarrangementer kommer til en afslutning, så for eksempel Lystanlægget kan flere end 500 publikummer ind.

Den nye aftale, som gør det muligt at lukke flere end 500 tilskuere ind til sportsarrangementer, træder i kraft den 9. september. 

2:22
Flere mindre foreninger er frustrerede over, at de ikke må samle lige så mange personer, som elitesportsforeninger har fået lov til.