Fly bringer nødhjælp ud og henter danskere hjem

Forsvaret sender fly fra Flyvestation Karup med dansk personale til FN-missionen i Mali. Det giver samtidig mulighed for at hente 9 danskere hjem på grund af COVID-19.

Omkring klokken otte, lørdag morgen lettede et af Forsvarets fly til Bamako fra Flyvestation Karup med nyt dansk personale til det danske militærbidrag til FN’s fredsbevarende Mission i Mali (MINUSMA). Udskiftningen af personale er en del af en fast rotation.

quoteDet er udtryk for fantastisk effektivitet og et kæmpe engagement. Det er helt afgørende det Forsvaret gør her.

Minister for udviklingssamarbejde, (Soc. dem.), Rasmus Prehn.

Lufthavnen i Bamako er kun åben for militær- og fragtfly, dvs. ingen kommercielle afgange som kan fragte civile borgere. På hjemrejsen fra Mali medbringer det danske fly derfor 28 passagerer, herunder 9 danskere, som ønsker at rejse hjem på grund af rejserestriktioner forårsaget af COVID-19 pandemien.

- Det er udtryk for fantastisk effektivitet og et kæmpe engagement. Det er helt afgørende det Forsvaret gør her. Det her kunne ikke lade sig gøre, hvis ikke vi kunne sende Forsvarets fly afsted, siger Minister for udviklingssamarbejde, (Soc. dem.), Rasmus Prehn.

- Det gode ved Forsvaret er, at vi slår flere fluer med et smæk. Et land der er fuldstændig lukket ned på grund af Covid19, men Forsvarets fly må gerne flyve, så vi kan få danskere fra Mali hjem igen. Det er fantastisk, siger Rasmus Prehn.

Efter anmodning fra UNICEF, og i lyset af COVID-19-relaterede transportrestriktioner, medbringer flyet ekstraordinært endvidere ca. 7,5 tons medicinsk udstyr fra UNICEF’s nødvarelager i København til skrøbelige stater i Afrika, herunder ca. 42.000 masker til brug for sundhedspersonale i COVID-19 indsatsen, antibiotika samt medicin og udstyr til brug for behandling af underernærede børn.

- Jeg synes det er fantastisk, at Forsvaret kan kombinere tingene. Så vi kan få nødhjælp frem også. Så der skal lyde en stor tak til Forsvaret, siger Rasmus Prehn.

 
 
Foto: Karl Erik Lørup

UNICEF’s varelager i København er verden største humanitære varelager og udskiber ca. 120.000 pakker nødhjælp hvert år til verdens fattigste. Lageret er særligt udfordret ift. at få nødhjælp frem da mange fly og søtransport er lukket ned pga. COVID-19. Der arbejdes derfor fra udenrigsministeriets side på at hjælpe med transport af FN’s nødhjælp, hvor muligt.  

Danmark kan godt undvære masker

Grundet Covid19, står Danmark selv i en svær situation lige nu. Men ifølge ministeren, så er det udstyr, der nu sendes afsted ikke noget vi kommer til at mangle i Danmark.

- Det er gennemanalyseret det her. Det udstyr der sendes af sted er selvfølgelig udstyr vi godt kan undvære i Danmark, set i lyset af det nuværende situation. Der er brug for det i Mali, hvor en lang række sygdomme gør det svært, fortæller Rasmus Prehn.

Afrika og nærområderne står over for en humanitær og økonomisk katastrofe som følge af COVID-19. Danmark har ydet betydelig støtte til FN’s respons på COVID-19-krisen, herunder et tidligt bidrag på 50 mio. kroner til FN’s Børnefond (UNICEF) og 50 mio. kroner til Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

De to organisationer er ledende i den igangværende internationale respons på pandemien. Prioriteten er at hjælpe nationale myndigheder i udsatte lande med at opbygge et beredskab med fokus på distribution af medicinske forsyninger såsom tests og beskyttelsesudstyr samt sikring af basal adgang til rent vand og hygiejne.

Herudover blev hjælpepakken på 650 mio. kr. til Afrika og nærområderne for nyligt vedtaget. Heri indgår støtte på 240 mio. kr. til FN-organisationernes humanitære indsatser samt et bidrag på 50 mio. kr. til FN’s nye Trust Fund med fokus på de langsigtede socioøkonomiske konsekvenser.

Rasmus Prehn, Minister for udviklingssamarbejde, (Soc. dem.) på en smuk morgen, hvor Danmark sender nødhjælp til Mali.
Rasmus Prehn, Minister for udviklingssamarbejde, (Soc. dem.) på en smuk morgen, hvor Danmark sender nødhjælp til Mali.
Foto: Karl Erik Lørup

Ifølge Rasmus Prehn arbejdes der på højtryk for at hjælpe de sidste par hundrede danskere, der lige nu befinder sig rundt om i verden, hjem.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.