Flere udedage giver færre sygedage – Børnene gør stor indsats

En læge mener, at den mindre brug af antibiotika kan skyldes, at flere bliver undersøgt på hospitalerne, hvor der er mere tid til den enkelte.

Det sætter sine klare og tydelige spor, at børn i danske daginstitutioner under coronakrisen har været mere udendørs. Der er nemlig udskrevet hele 70 procent mindre antibiotika til børn i aldersgruppen nul til fire år i april og maj, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

quoteDet har været tydeligt, at der har været færre syge børn.

Lene Bay Mortensen, leder, Bøgeskovens Børnehus, Bjerringbro

Det kan mærkes i Viborg Kommune i form af markant færre sygedage.

- Det skyldes den høje graf af hygiejne, som har været helt anderledes, og så det, at børn både har skullet forholde sig og holde sig i mindre grupper, forklarer Trine Verner Jensen, der er dagtilbudschef i kommunen.

Den analyse nikker lederen af Bøgeskovens Børnehus i Bjerringbro, Lene Bay Mortensen, genkendende til.

- Det har været tydeligt, at der har været færre syge børn, men der har også været færre syge personale, siger hun.      

Læge peger på årsag

En af årsagerne til, at der er udskrevet mindre antibiotika end tidligere, skal ifølge Grethe Lemvik Mikkelsen, der er læge på afdelingen for børn og unge på Regionshospitalet i Viborg, findes i den måde, man har tilset patienterne under coronakrisen.

- Som det er nu, bliver børnene set herinde på sygehuset, hvis de har feber, i stedet for hos vagtlægen eller hos egen læge. Vi har nok en lidt mere restriktiv tilgang til at udskrive antibiotika, fordi vi har flere ressourcer til at tage flere blodprøver og observere børnene over længere tid

Lægen forklarer, at det vigtigste for at fastholde de gode takter i forhold til få sygedage er at blive ved med at holde afstand og god hygiejne.

Netop det har en af forældrene til et barn i Bøgeskovens Børnehus i Bjerringbro lagt mærke til, at hendes barn har taget til sig.

- Jeg kan mærke på min datter, at hun er blevet meget mere opmærksom på at vaske hænder. Både når vi skal spise, og når hun har været på toilettet, siger Stine Mathiasen.

Der kigges mod fremtiden

For en anden forælder til et baren i Bøgeskovens Børnehus, Karin Poulsen, betyder de færre sygedage hos hendes barn, at hun ikke behøver at tage så mange sygedage med hende.

Derfor er de både i selve børnehuset og på kommunalt plan begyndt at se på, hvad der kan gøres for at fastholde de gode rutiner.

- Vi har allerede sat ind i vores plan for næste år, at vi skal blive ved med at vaske legetøj oftere, end vi gjorde før, siger Lene Bay Mortensen fra Bøgeskovens Børnehus.

Hos Viborg Kommune bliver der også set på fremtiden efter corona.

- Vi er ved at evaluere rigtig meget omkring corona. Både omkring forskellig læring og omkring hygiejne. Og så må vi se, hvilke veje vi kan finde, dagtilbud, slår Trine Verner Jensen fast.

De ting, som børnene typisk får antibiotika imod, er halsbetændelse, mellemørebetændelse og lungebetændelse.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.