Flere corona-smittede kan nu teste japansk lægemiddel

Nu kan ikke-indlagte smittede også være med i forskningsprojekt, der skal vise om et japansk lægemiddel mod halsbrand kan kurere covid-19.

Hvis du er smittet med coronavirus og syg med covid-19, men ikke er indlagt på hospitalet, er der mulighed for at være med til at teste en ny potentiel behandling.

Som et led i et forskningsprojekt har forskere fra Aarhus Universitetshospital siden begyndelsen af april afprøvet det japanske lægemiddel Camostat Mesilat på udvalgte patienter, der har været indlagt med covid-19.

Men nu bliver forsøgsbehandlingen udvidet til også at gælde smittede, der ikke er indlagt.

- Vi vil gerne finde ud af, om den her medicin kan afkorte sygdommens varighed og hvor hårdt den rammer patienterne. Og så er det interessant at se, om behandlingen kan være med til at forebygge smitte i eksempelvis en husstand, hvor én har fået covid, siger Ole Schmeltz Søgaard i en pressemeddelelse.

Han er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Tysk forsøg giver håb om effekt

Ifølge pressemeddelelsen fra Region Midtjylland kom lægemidlet på markedet i Japan i 1986, hvor det i dag bruges til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen.

Nu tyder det på, at behandlingen også kan være gavnlig for covid-19-patienter.

I marts viste et tysk forsøg nemlig, at det japanske lægemiddel i celleforsøg kunne bremse COVID-19. Nu håber forskerne, at lægemidlet har samme effekt på mennesker.

Fakta om det oprindelige forskningsprojekt:

Amerikansk rigmand støtter økonomisk

Udvidelsen af projektet til smittede, der ikke er indlagt, er blevet mulig takket være en amerikansk rigmand og filantrop ved navn Steve Kirsch.

Af egen drift henvendte han sig, ifølge pressemeddelelsen fra Region Midtjylland, til Ole Schmeltz Søgaard for at tilbyde økonomisk hjælp til forskningen i covid-19.

Steve Kirsch har diabetes, forhøjet blodtryk og nedsat immunforsvar. Han er derfor personligt motiveret for at støtte forskning, der kan finde en kur mod covid-19. Camostat Mesilat er en af de potentielle behandlinger, men lægemidlet er ikke godkendt i USA. Derfor var han hurtig til at støtte det danske forskningsprojekt, da han hørte om det, lyder det i pressemeddelelsen.

"Camostat er ikke godkendt i USA, så vi støtter Ole Schmeltz Søgaards forsøg på ikke-indlagte patienter i Danmark, der – så vidt vi ved – er det eneste forsøg på ikke-indlagte patienter i verden," lyder beskrivelsen af baggrunden for donationen på hjemmesiden treatearly.org, hvor Steve Kirsch har samlet sine covid-19-donationer.

Tema

Coronavirus

Donationen lyder på 100.000 $. Det er penge nok til at starte forsøget op, og det giver forskerne tid til at søge den yderligere finansiering, der skal til for at kunne nå i mål.

Rekrutteringen af patienter til forsøgsbehandlingen starter i morgen. Det er Ole Schmeitz Søgaards håb at nå op på 400 deltagere. Halvdelen af patienterne vil blive behandlet med det japanske lægemiddel, mens den anden halvdel får placebo, der er middel uden virkning.

Patienter, der vil være med i forsøget, kan søge mere information og melde sig til på: http://www.camostat.auh.dk/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.