Flere corona-smittede kan nu teste japansk lægemiddel

Nu kan ikke-indlagte smittede også være med i forskningsprojekt, der skal vise om et japansk lægemiddel mod halsbrand kan kurere covid-19.

Ole Schmeltz Søgaard er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. Foto: Tonny Foghmar, Aarhus Universitetshospital.

Hvis du er smittet med coronavirus og syg med covid-19, men ikke er indlagt på hospitalet, er der mulighed for at være med til at teste en ny potentiel behandling.

Læs også Regionshospitalet Herning: Tester japansk lægemiddel mod Covid-19

Som et led i et forskningsprojekt har forskere fra Aarhus Universitetshospital siden begyndelsen af april afprøvet det japanske lægemiddel Camostat Mesilat på udvalgte patienter, der har været indlagt med covid-19.

Men nu bliver forsøgsbehandlingen udvidet til også at gælde smittede, der ikke er indlagt.

- Vi vil gerne finde ud af, om den her medicin kan afkorte sygdommens varighed og hvor hårdt den rammer patienterne. Og så er det interessant at se, om behandlingen kan være med til at forebygge smitte i eksempelvis en husstand, hvor én har fået covid, siger Ole Schmeltz Søgaard i en pressemeddelelse.

Han er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Tysk forsøg giver håb om effekt

Ifølge pressemeddelelsen fra Region Midtjylland kom lægemidlet på markedet i Japan i 1986, hvor det i dag bruges til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen.

Nu tyder det på, at behandlingen også kan være gavnlig for covid-19-patienter.

I marts viste et tysk forsøg nemlig, at det japanske lægemiddel i celleforsøg kunne bremse COVID-19. Nu håber forskerne, at lægemidlet har samme effekt på mennesker.

Fakta om det oprindelige forskningsprojekt:

  • De 180 danske corona-patienter, der skal deltage i forsøget med camostat mesylate, vil være frivillige. De vil komme fra alle fem regioner. 
  • Deltagerne vil få tilbuddet om at deltage, når de indlægges på sygehus efter at være blevet testet positive for coronavirus. 
  • Deltagerne vil få at vide, at det er et lodtrækningsforsøg, hvor en tredjedel vil få et uvirksomt middel – en placebobehandling – og to tredjedele vil få aktivstoffet (camostat mesylate). 
  • Hverken læger eller patienter ved, hvem der får hvad. 
  • Patienterne får to tabletter tre gange om dagen i fem dage - og følges derefter i en måned. 
  • Ved at sammenligne de to grupper vil forskerne om 3-4 måneder kunne se, om stoffet kan dæmpe sygdommens forløb. 
  • Når 180 patienter kan evalueres, brydes koden – hvilket betyder, at lægerne nu ved hvilke patienter, der fik henholdsvis aktivstoffet og placebo. På dette tidspunkt kan man sige, om midlet er virksomt.
Se mere

Amerikansk rigmand støtter økonomisk

Udvidelsen af projektet til smittede, der ikke er indlagt, er blevet mulig takket være en amerikansk rigmand og filantrop ved navn Steve Kirsch.

Af egen drift henvendte han sig, ifølge pressemeddelelsen fra Region Midtjylland, til Ole Schmeltz Søgaard for at tilbyde økonomisk hjælp til forskningen i covid-19.

Steve Kirsch har diabetes, forhøjet blodtryk og nedsat immunforsvar. Han er derfor personligt motiveret for at støtte forskning, der kan finde en kur mod covid-19. Camostat Mesilat er en af de potentielle behandlinger, men lægemidlet er ikke godkendt i USA. Derfor var han hurtig til at støtte det danske forskningsprojekt, da han hørte om det, lyder det i pressemeddelelsen.

"Camostat er ikke godkendt i USA, så vi støtter Ole Schmeltz Søgaards forsøg på ikke-indlagte patienter i Danmark, der – så vidt vi ved – er det eneste forsøg på ikke-indlagte patienter i verden," lyder beskrivelsen af baggrunden for donationen på hjemmesiden treatearly.org, hvor Steve Kirsch har samlet sine covid-19-donationer.

Donationen lyder på 100.000 $. Det er penge nok til at starte forsøget op, og det giver forskerne tid til at søge den yderligere finansiering, der skal til for at kunne nå i mål.

Rekrutteringen af patienter til forsøgsbehandlingen starter i morgen. Det er Ole Schmeitz Søgaards håb at nå op på 400 deltagere. Halvdelen af patienterne vil blive behandlet med det japanske lægemiddel, mens den anden halvdel får placebo, der er middel uden virkning.

Patienter, der vil være med i forsøget, kan søge mere information og melde sig til på: http://www.camostat.auh.dk/