Fitnesscentre må åbne: Personlig træner kommer med advarsel

Hvis man har holdt pause fra træning under coronapandemien, skal man passe på med at gå for hårdt til den i genopstarten.

Man kan få meget ømme muskler, hvis man ikke passer på i genopstarten af den fysiske træning, advarer personlig træner.
Man kan få meget ømme muskler, hvis man ikke passer på i genopstarten af den fysiske træning, advarer personlig træner.
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Da regeringen og de øvrige partier i folketinget offentliggjorde den fasemæssige åbning af Danmark, var der mange, der normalt går i fitnesscentre, der rynkede på næsen, for der blev det lagt op til, at centrene først måtte genåbne i august.

Så længe skulle de dog ikke vente. For efter yderligere forhandlinger har fitnesscentre landet over fra i dag måttet genåbne, og det har fået mange til at hoppe i træningstøjet og sætte kursen mod håndvægte og løbebånd.

Man skal dog være påpasselig med at kaste sig ud i den slags træning, man havde gang i før coronanedlukningen. For det er ikke sikkert, at kroppen kan følge med.

- Det er en dårlig idé. I det hele taget skal man forholde sig til de ting, man har lavet de sidste mange måneder. Hvis man er typen, der har trænet mindre, fordi de omgivelser, man normalt træner i, har været lukket på grund af corona, skal man mærke efter, gå ned i vægt og lave færre øvelser, forklarer Niklas Meier, der er personlig træner og har en kandidatgrad i Idræt og Sundhed.

Han foreslår derfor, at man går til sit træningsprogram med det udgangspunkt, at man skal træne med overskud, så man ikke udmatter sig selv unødigt i genopstarten.

Hold igen med tunge vægte

Mange har under coronapandemien sat gang i hjemmetræningen eller er begyndt at være fysisk aktiv på andre måder end i det traditionelle fitnesscenter.

Men selvom man har holdt sig aktiv, skal man alligevel vurdere, om det, man har lavet, kan sammenlignes med den form for belastning, som man udsætter sin krop for i et træningscenter.

- I det store billede skal man forholde sig på samme måde, som hvis man ikke har trænet, siger Niklas Meier og forklarer:

- Man kan ikke sammenligne eksempelvis løbeture med tunge styrkeløft som squat eller dødløft.

Selv hvis man har forsøgt at holde kroppen ved lige, er der altså ingen garantier for, at man bare kan hoppe tilbage til det niveau, man havde, før landet lukkede ned.

- Jeg forestiller mig, at alle, der er nede at træne – om de så træner stille og roligt eller giver den mere gas – opnår muskelømhed. Skyder man over mål med det, som ens krop er i stand til, kan man blive så øm, at man ikke magter at træne det næste lange stykke tid. Og så får man unødvendige hviledage, som man også har haft i lang tid på grund af coronatiden, siger Niklas Meier.

Pause kan være fordel – fysisk og mentalt

Tiden væk fra træningscenteret et dog ikke kun lig med ekstra arbejde for at komme tilbage på det tidligere niveau.

For det kan vise sig også at have været en fordel at have noget tid væk fra vægtskiver og spinningcykler.

- Hvis du ser isoleret på programopbygning, vil vi gerne tilføje belastning over tid. Derfor tilføjer man noget, der hedder deload, som er en uge eller en periode, hvor man går ned i belastning. For så overkompenserer kroppen, når man kommer tilbage, og man kan blive stærkere, forklarer Niklas Meier.

Det kan være den fysiske fordel. Også mentalt kan der være noget godt at hente.

- Det mentale aspekt er, at man får en pause fra de tunge løft og så vil de fleste formentlig have mere lyst til at træne.