Fiskeriet lider: Skipper tjente 200.000 mindre på en last

Spredningen af coronavirus i store dele af Europa har betydet, at priserne på flere fiskearter er faldet kraftigt.

Brian Bloch Larsen har ikke fisket så meget, som han normalt ville i denne uge. I stedet sparer han på kvoterne.
Brian Bloch Larsen har ikke fisket så meget, som han normalt ville i denne uge. I stedet sparer han på kvoterne.
Foto: Lasse Dieckmann, TV MIDTVEST

Hele Europa er efterhånden ved at være lukket ned, og det mærker de tydeligt på havnen i Hanstholm.

Udgangsforbud i det sydlige Europa og lukkede restauranter har betydet, at der ikke er lige så stor efterspørgsel på mange af de arter, der normalt er populære.

- Rent specifikt landede vi en last i mandags, som er stort set identisk med den, vi landede sidste mandag, og der var gennemsnitsprisen på hele lasten 10 kroner mindre i forhold til, hvad den var sidste mandag. Vi havde lige knapt 20 tons med hjem, så det er cirka 200.000, det har betydet for os på én last, fortæller skipper Brian Bloch Larsen.

Hårdt ramt branche

Brian Bloch Larsen er langt fra den eneste, der er ramt af europæerne svigtende lyst til at købe fisk. Det fortæller den administrerende direktør i Fonfisk i Hanstholm, Carsten Beith.

- Vi mærker det ret kraftigt. Vi har så sent som i går sendt 90 procent af vores produktionsmedarbejdere hjem, og lokalerne vidner om, at der ikke er for meget aktivitet. Så det er en rigtig træls situation, vi er i, siger han. 

Det er især eksporten til det sydlige Europa, der er gået i stået, og det rammer dem hårdt. Han forklarer, det virksomheden har mistet omkring 80 procent af sin omsætning. 

Han håber, at branchen hurtigt kan rejse sig igen, når risikoen for coronavirus en dag er er væk.

- Det har meget at gøre med, hvor lang tid det her varer, og hvor god betalingsevne kunderne har, når det her er overstået, slår Carsten Beith fast.

Fiskeriet har det hårdt som resultat af coronavirus.
Fiskeriet har det hårdt som resultat af coronavirus.
Foto: Lasse Dieckmann, TV MIDTVEST

Bunden er faldet ud

Auktionsmesteren ved Hanstholm Fiskeriauktion oplever også de lave priser, også her oplever man, at det er de fisk, der normalt skulle ud i Europa, der taber priserne. 

- Der er tale om rigtig store udsving. Bunden er faldet helt ud af det, som vi kalder luksusfisk, da nærmest samtlige restauranter i Europa er lukkede. Det gør, at dyre fisk ikke har en gang på jorden i øjeblikket, siger Jesper Kongsted.

Men håbet er dog ikke helt ude for fiskerne, for der er stadig muligheder.

- Vi opfordrer fiskerne til at blive ved med at fiske og at fiske efter nogle arter, vi ved, der er træk i ude på markederne. Det er torsk, det er mørksej, det er kulmuler, dem ved vi kan sælges. Hvis de bliver ved med at fange efter det, så kan vi også afsætte det, forklarer Jesper Kongsted.

Brian Bloch Larsen har da også en plan for at få lidt penge i kassen. Han vil nu ud efter jomfruhummere, fordi han har en kunde, som han ved vil købe dem.

- Men det er klart, at det skal ikke blive ved, for så er der jo ingen, der har en forretning. Så vi håber, det går over, siger han.