Feriepenge kommer først i efteråret: Teknikken er ikke på plads

Tre ugers indefrosne feriepenge udbetales, men der skal udvikles en teknisk løsning hos ATP, før det kan ske.

En gennemsnitlig lønmodtager får omkring 19.000 kroner udbetalt i feriepenge, når der senere i år bliver udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge. Det er baseret ud fra en årlig indkomst på 455.000 kroner. (Arkivfoto) Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Et flertal i Folketinget blev mandag enige om at udbetale tre ugers indefrosne feriepenge.

Pengene kommer først ind på kontoen om nogle måneder - senest til oktober.

Læs også Se beløbet: Så meget får du i feriepenge

Årsagen er blandt andet, at pensionsselskabet ATP, der administrerer feriepengene, skal udvikle en teknisk løsning, der gør det muligt at udbetale pengene før tid. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.

- Feriepengene står ikke bare på en konto. Lønmodtagernes feriepenge bliver optjent til og med august 2020, hvorefter arbejdsgiverne skal indberette, hvad den enkelte er berettiget til.

- Derefter skal der også være en mulighed for den enkelte til at reagere, hvis man er uenig i det indberettede beløb. Der er derfor på nuværende tidspunkt ikke overblik over feriemidlerne for den enkelte lønmodtager.

- For at udbetale feriemidlerne tidligere vil opgørelsen i stedet skulle håndteres via indkomstregistret.

- Hertil vil der være behov for, at ATP skal udvikle den tekniske løsning, som skal administrere udbetalingen, samtidig med at der skal gennemføres lovændringer, der skal behandles i Folketinget. Udbetalingen vil senest kunne ske i oktober, skriver Beskæftigelsesministeriet.

Der er indefrosset fem ugers feriepenge grundet en ændring i ferieloven. Pengene skulle egentlig først være udbetalt, når den enkelte går på pension.

Tre af ugerne bliver udbetalt for at sætte gang i forbruget efter coronakrisen.

For at få udbetalt feriepenge skal man have haft et lønnet job i perioden september 2019 til udgangen af august i år. Den præcise udbetaling afhænger af ens årsindkomst.

Partierne i Folketinget har desuden aftalt at forhandle til efteråret om at udbetale de sidste to ugers feriepenge.