Familieterapeut: Sådan snakker du med dit barn om coronavirussen

Familieterapeut Torun Birkbak mener, at ærlighed er det vigtigste, når man skal snakke med sine børn om coronavirussen.

Familieterapeut Torun Birkbak.
Familieterapeut Torun Birkbak.
Foto: Privatfoto

Coronavirussen holder mange danske familier hjemme i disse dage. Det kan være svært at forklare sine børn, hvorfor de ikke må komme i skole, eller lege med deres venner, og det kan skabe utryghed og forvirring - særligt blandt de mindste. 

Så hvordan tager man bedst fat på snakken med sine børn? Det har familieterapeut Torun Birkbak flere bud på.

- Hvis du går og er bekymret, så er regel nummer et, at du ikke skal skjule det. Barnet kan godt mærke, hvis man ikke er autentisk. Hvis man lader som om, at man føler noget andet, end man gør. Så bliver barnet usikkert, siger den selvstændige familieterapeut fra Holstebro.

Ifølge hende er ærligheden overfor børnene det vigtigste, når man skal forsøge at forklare dem, hvilken situation vi står i.

Det er ikke kun for de store børn. Alle aldersgrupper kan fornemme, hvis deres forældre ikke er ærlige omkring, hvordan de har det med situationen, lyder det.

- Hold hovedet koldt og hjertet varmt

Forståelse for, hvordan ens børn har det, kan hjælpe forældre rigtig langt i dialogen om corona-krisen, og mange andre situationer, hvor et barn oplever frygt eller ængstelse.

- Det er vigtigt, at man er følelsesmæssigt afstemt. Man skal have begge ben på jorden, holde hovedet koldt og hjertet varmt. Selvfølgelig er der sygdomme, man kan blive befængt med, men heldigvis kan vi tage en masse forholdsregler, siger Torun Birkbak.

Den gode dialog med barnet handler om, hvad både barn og voksen føler. Ifølge Torun er det den mest beroligende kontakt, man kan give sit barn.

Det er er de individuelle situationer rundt om i hjemmene, der er afgørende for, om man som forældre selv skal tage initiativ til en snak. Uanset hvad er det vigtigt, at man har styr på sine egne følelser omkring den nuværende krise. Det hele handler om følelser og ærlighed, fortæller Torun Birkbak.

Hvad skal man sige?

Det er vigtigt at have god dialog og ærlighed i familien, men det er også vigtigt, at man som forældre finder ud af, hvordan man selv har det, og hvad situationen rent faktisk er.

- Det er rigtig godt, hvis os voksne, der skal tage vare på børnene, vi bliver afklarede med, hvad er det egentlig, der er reelt her. For vi skal ikke bare affeje problemet, men det er også vigtigt, at vi ikke skaber en angst for at blive smittet med influenza, fortæller Torun Birkbak.

Der skal stadig vises hensyn og forståelse overfor, hvad børn tumler med af bekymringer. Hvis man møder dem med forståelse, er der gode chancer for, at utrygheden forsvinder.