Færre blev syge gennem mad og dyr under coronapandemi

Coronarestriktioner førte i 2020 til færre danskere, som blev syge gennem mad eller dyr.

Nedlukningen af restauranter og kantiner har haft en effekt på faldet i fødevareoverførte sygdomme, fortæller Luise Müller, der er epidemiolog hos SSI.
Nedlukningen af restauranter og kantiner har haft en effekt på faldet i fødevareoverførte sygdomme, fortæller Luise Müller, der er epidemiolog hos SSI.

Coronarestriktionerne det seneste år har ført til, at langt færre danskere blev smittet med sygdomme som salmonella gennem mad eller dyr.

Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut (SSI) og Fødevarestyrelsen ifølge en pressemeddelelse.

- Det skyldes især, at danskerne ikke har rejst på grund af rejserestriktioner under coronapandemien. De er derfor ikke blevet smittet med fødevarebårne infektioner i udlandet, siger Luise Müller, der er epidemiolog hos SSI.

Campylobacterbakterier, der var skyld i flest sygdomme gennem fødevarer, gav 31 procent færre tilfælde i 2020 i forhold til året før, viser undersøgelsen.

Samtidig faldt antallet af smittede med salmonella, der ligger på en andenplads over sygdomme, danskere har fået gennem mad. Der var 45 procent færre smittede med salmonella i forhold til året før.

- Normalt er halvdelen af de salmonellatilfælde, vi ser herhjemme, i forbindelse med rejser, hvor man spiser noget, man bliver syg af, siger Luise Müller.

I Danmark er der typisk omkring 4000-5000 tilfælde af smitte med campylobacter og omkring 1000 tilfælde af salmonella årligt.

- Det er ikke unormalt i Danmark, og derfor holder vi også særligt øje, fordi det kan skabe større sygdomsudbrud, hvor mange bliver syge, siger Luise Müller.

Det er nemlig ikke kun rejser, der kan forårsage salmonellaudbrud, fortæller Luise Müller. Man kan også blive smittet med salmonella i Danmark. Det kan for eksempel være gennem svinekød, eller hvis der ikke er ordentlig hygiejne i køkkenet.

Derfor opfordrer hun til, at man holder god hygiejne. Det vil blandt andet sige, at man adskiller råt kød og det spiseklare mad, samt at man gennemsteger kødet.