Fælles landsby-bog skal sikre Borris titlen som Årets Landsby

Komiteen i konkurrencen Årets Landsby var i dag i Borris for at bedømme de initiativer, den lille by har gjort for at styrke sammenholdet under corona-krisen.

Borris har 871 indbyggere, og landsbyen, der ligger øst for Skjern, er lige nu blandt de tre finalister, der kæmper om titlen som Årets Landsby 2020.

I dag skulle borgerne i byen forsøge at overbevise bedømmelseskomiteen om, at netop Borris fortjener titlen i år.

- Vi var lidt sent ude med ansøgningen, men kom til at se, at vi egentlig har lavet utrolig meget under corona-tiden, som havde været med til at cementere vores fællesskab og vores sammenhold. Vi var dybt beæret, da vi kom med i finalen, siger Lars Rahbæk, der er en af ildsjælene, der kæmper for prisen.

I år har Årets Landsby-prisen haft fokus på corona-krisen, og alle landsbyerne, der er med i opløbet, har vist handlekraft og lokalt samfundssind under pandemien.

- Det var oplagt at se på, hvad landsbyerne har gjort under corona, og hvad har de gjort for at komme igennem krisetiden. Borris er en af de landsbyer, der har forsøgt at tænke fællesskabet ind i løsningerne under corona-krisen, siger Carsten Hansen, der er formand for bedømmelsesudvalget i Landdistrikternes Fællesråd.

Fællesskabet samlet i en bog

Under corona-nedlukningen fandt borgerne i Borris sammen i Facebook-gruppen ’Borris Sogn’. Her blomstrede der blandt andet gode idéer op. En af ideerne var #Borris-poeterne. Deres målsætning var at uploade 15 lokale digte i gruppen. Men efter fem uger var der kommet 42 digte, tre sange og 30 malerier og tegninger fra borgerne. Det er nu alt sammen samlet i en bog, og bogen er landsbyens trumfkort i konkurrencen.

- Det stak helt af for os, og det var også derfor, at vi lavende en hardcover-bog i stedet for bare en lille folder. Vi har nu solgt 400 ud af 500 bøger, og overskuddet fra salget har vi givet til børnene og de ældre i byen, siger Lars Rahbæk.

Borris Skoles Venner og Vennekredsen for Åstedsparkens Ældrecenter har fået 14.300 kroner hver.

I Borris digter og skriver en flok borgere sig ud af coronakrisen. Digtene og sangeen skal samles i en bog.
Foto: TV MIDTVEST, arkiv.

Glæde og latter i stedet for utryghed

Komiteen, der i dag skulle bedømme Borris, blev præsenteret for 10 forskellige initiativer, som borgerne har været fælles om under corona-krisen.

- Initiativerne har betydet, at vi i en stund kom væk fra utrygheden, usikkerheden og de triste nyheder og i stedet lavede noget, der var sjovt, skabte smil, glæde og latter, siger Lars Rahbæk.

Det er 24. gang, prisen som Årets Landsby skal uddeles, men det bliver først den 26. spetember, at vinderen af konkurrencen bliver kåret.

Landsbyen Borris er med i konkurrencen blive Årets Landsby 2020. 
Foto: TV MIDTVEST

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Samfund.