Få coronapatienter på intensiv: Universitetshospital har lukket covid-19-afdeling

Kampen mod coronavirusset i Nordjylland nåede fredag en ny milepæl: Det særligt oprettede intensivafsnit på Aalborg Universitetshospital, som skulle tage sig af coronapatienter, er lukket.

Udefra ser meget måske ikke umiddelbart ud til at have ændret sig på Aalborg Universitetshospital.

Skurvogne og hvide coronatest-telte fylder stadig på parkeringspladsen.

Men indenfor er aktiviteten på den særligt oprettede covid-19-intensivafdeling forstummet. Afdelingen har blandt andet taget patienter med ny coronavirus fra Thisted og Morsø kommuner. 

- Heldigvis har vi de seneste uger ikke fået nye patienter ind, som havde brug for intensiv behandling. Og efterhånden som vi udskrev flere og flere patienter, var der til sidst kun et par stykker tilbage, fortæller Henrik Nielsen, der er ledende overlæge på den infektionsmedicinske afdeling på Aalborg Universitetshospital. 

Derfor gav det ikke længere mening at holde den særligt oprettede intensivafdeling, som skulle tage sig af coronapatienter, i drift. Den blev oprettet i starten af marts, men lukkede og slukkede – i hvert fald indtil videre – fredag.

Ny coronavirus på tilbagegang

I hele Region Nordjylland var der lørdag kun otte patienter indlagt med ny coronavirus. Og de, der er tilbage på sygehuset i Aalborg, er blevet overført til andre afdelinger.

- Det er alle sammen patienter, der har været her i lang tid. De var meget syge, da de kom, men nu er de i et efterforløb, hvor de stadigvæk skal behandles på et sygehus, så de kan komme sig tilstrækkeligt til at blive udskrevet.

quoteNår vi tester op mod tusind nordjyder om dagen, finder vi kun en håndfuld.

Henrik Nielsen, ledende overlæge på den infektionsmedicinske afdeling på Aalborg Universitetshospital.

I det hele taget er ny coronavirus på tilbagegang i Danmark. På landsplan er blot 140 personer lørdag indlagt med covid-19. 

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Samtidig har flere andre regioner også skruet ned for coronaberedskabet. I Region Midtjylland har hospitalerne i Holstebro og Herning netop halveret deres beredskab på området.

- Det er dejligt at få normaliteten tilbage. Det er det for os alle sammen, siger Ida Götke, der er sygeplejefaglig direktør, Hospitalsenheden Vest.

Få positive tests

I Nordjylland er det ikke kun et stort fald i antallet af indlagte med coronavirus, som i den grad får optimismen til at spire. Der er efterhånden også meget langt mellem positive resultater af coronatests.

- Når vi tester op mod tusind nordjyder om dagen, finder vi kun en håndfuld. Nogle dage finder vi kun en eller to (smittede personer, red.) Set i forhold til en halv million indbyggere i landsdelen, er det ganske få, forklarer Henrik Nielsen.

Skulle der mod forventning igen ske en stigning i antallet af patienter med Covid-19, er Aalborg Universitetshospital klar til at starte afdelingen for patienter med Covid-19 hurtigt op igen.