Erhvervsliv med virus: Følg fire virksomheders kamp for at overleve krisen

Coronakrisen rammer de midt- og vestjyske virksomheder hårdt. I det næste års tid følger TV MIDTVEST fire forskellige virksomheders vej gennem krisen.

Kristian Skanderup fra Mil-tek, Jens Poulsen fra DK Company, Helle Langer fra kulturstedet 18 b og Rasmus Overgaard fra Limfjordens Hus.
Kristian Skanderup fra Mil-tek, Jens Poulsen fra DK Company, Helle Langer fra kulturstedet 18 b og Rasmus Overgaard fra Limfjordens Hus.
Foto: TV MIDTVEST

Et spillested på pause. En restaurant uden gæster. En tøjgigant uden tøjsalg og en produktionsvirksomhed uden produktion.

Der er gået virus i virksomhederne i det midt og vestjyske.

Og en lang række virksomheder har fået vendt op og ned på virkeligheden. Det, der tegnede som et lovende år, har nu i stedet udsigt til at blive et rædselsår.

- Det kommer til at koste. Og det kommer til at gøre rigtig ondt. For første gang i 28 år får vi blodrøde tal i regnskabet, fortæller stifter og medejer af virksomheden Mil-tek i Ulfborg, Kristian Skanderup.

Selv under finanskrisen lykkedes det ham at skabe sorte tal i regnskabet. Dengang ville verden stadig have hans maskiner, der kan presse affald sammen.

Men coronakrisen er bare i en liga for sig. Mange af de 35 medarbejdere er sendt hjem, mens ledelsen selv klarer de få ordrer, der tikker ind.

Havde rekordår i vente

De seneste mange uger har verden været gået i stå, og det kan mærkes rundt omkring i Midt- og Vestjylland.

Tøjgiganten DK Company i Ikast ville ifølge virksomhedens kalkulationer have haft et rekordår i vente med et plus på over 300 millioner kroner.

- Men lige nu ligger vores beregninger på, at vi nok skal tabe 100 millioner kroner i stedet for. Så det er et sted imellem 400 og 500 millioner kroner, coronakrisen kommer til at koste os bare på den korte bane, fortæller DK Companys administrerende direktør, Jens Poulsen.

De små bløder også stort

Men også de helt små selvstændige bløder. I Harboøre er der ingen livemusik i højtaleren. Kun den musik, som ejeren af kulturstedet 18 b, Helle Langer, pt streamer. Hun befinder sig også i et vakuum lige nu, hvor hun intet aner om, hvornår hun igen må samle over 200 mennesker i sit kulturhus.

- Altså, vi havde et helt udsolgt forår. Det føles lidt bittert at skulle lave det arbejde én gang til på et eller andet tidspunkt, når vi får lov. Jeg sagde lige til min mand i går, at første gang, vi har fuldt hus i 18b igen, så hyler jeg altså. Jeg nægter at give op, men det er da ikke sikkert, at vi klarer den, bare fordi jeg siger, at vi gør, fortæller Helle Langer.

Usikkerheden fylder også hos en 31-årig restauratør i Glyngøre.

Rasmus Overgaard Kardyb vendte for nylig tilbage til hjemegnen efter en lang årrække som kok på Michelin-restauranter i København. Han er blevet forpagter af Limfjordens Hus i Glyngøre. Han inviterede gæster indenfor for første gang den 5. marts. Men bare få dage senere fik kokken en kold spand vand i hovedet, da statsminister Mette Frederiksen fik Danmark til at gå i sort.

Ville kaste telefonen i havnen

- Det var mildt sagt noget af en mavepuster at skulle lukke det hele igen. Dagen efter statsministerens melding var det uden tvivl den værste dag i mit liv. Telefonen kimede konstant, fordi folk ville annullere fester og den slags. Til sidst havde jeg lyst til at kaste telefonen i havnen, siger Rasmus Overgaard Kardyb.

Lige nu krydser restauratøren fingre for, at alt bliver godt igen.

- Vi får brug for en start med fuld fart på, når vi igen må åbne. Får vi en lille musestart, bliver det et voldsomt hårdt år, hvis det i det hele taget bliver til et år så, understreger Rasmus Overgaard Kardyb.

I det næste års tid følger vi her på TV MIDTVEST de fire midt- og vestjyske virksomheders kamp igennem coronakrisen. Første afsnit i serien kan du se her.

9:17