Endnu to midt- og vestjyske minkfarme får konstateret corona

Derudover er fem minkfarme under mistanke for at være smittet med corona.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Opdateret kl. 18:22

Opdateret med nyeste tal samt citater fra Flemming, der er veterinærchef ved VeterinærNord hos Fødevarestyrelsen.

Tirsdag blev der på en minkfarm i Bording konstateret corona blandt minkbesætningen, og nu har endnu to minkfarme i Midt- og Vestjylland konstateret smitte.

Det viser de nyeste tal fra Fødevarestyrelsen.

Den minkfarme, der nu har fået konstateret coronavirus, ligger i Ikast og i Troldhede.

Flere under mistanke

De nye tal fra Fødevarestyrelsen viser, at der er flere minkfarme i Midt- og Vestjylland, som er under mistanke for at være smittede med coronavirus.

Det fordeler sig på en farm i Ringkøbing, en i Videbæk, en i Karup, en i Møldrup - og yderligere en i Ikast.

Disse minkfarme bliver nu testet yderligere af Fødevarestyrelsen, så det kan fastlægges, om der er coronavirus blandt besætningerne.

En alvorlig situation 

Ifølge Flemming Kure Marker, der er veterinærchef ved VeterinærNord hos Fødevarestyrelsen, er situationen bekymrende.

Læs også Tusindvis af mink bliver aflivet: Kompensation møder kritik

- Det er selvfølgelig en alvorlig situation. Alvorlig selvfølgelig for primært de berørte minkavlere, som jo kan få deres livsværk spoleret af det her. Det er jo en ganske forfærdelig situation for dem. Og selvfølgelig for vores vedkommende og beredskabsstyrelse og andre myndigheder, der er det selvfølgelig også noget, som er meget krævende. Det berører selvfølgelig også mine medarbejdere at skulle håndtere den her situation, siger Fleming Kure Marker.

Derfor arbejdes der i øjeblikket på højtryk for at komme smitten til livs.

- Det vi forsøger, det er at bremse smitten i Midt- og Vestjylland ved at tage de nysmittede besætninger her i området ret hurtigt, og så håber vi jo på, at det kan bremse smitten i det midt- og vestjyske.

Aflivningen er begyndt

I går, torsdag, begyndte aflivningen af de 17.000 mink, som er på den farm i Bording, hvor der tirsdag blev konstateret coronavirus.

Myndighederne har besluttet, at mink på omkringliggende farme, hvor der konstateres smitte i en radius af 7,8 kilometer skal aflives – også selvom minkene er raske. Det sker for at forsøge at komme virus til livs blandt dyrene. 

Hvordan foregår en undersøgelse for COVID-19 virus af en mink ved mistanke?

Hvis dit minkhold er under mistanke for COVID-19, bliver besætningen sat under offentligt tilsyn, hvilket bl.a. betyder, at du ikke må flytte dyr ud eller ind af besætningen. Fødevarestyrelsen kommer og udtager prøver fra minkene, som foregår ved, at en dyrlægebedøver et repræsentativt antal mink og udtager svaberprøver med en vatpind i dyrenes svælg. Prøverne undersøges på SSI for tilstedeværelse af COVID-19 virus. Hvis det er påkrævet, udtages der også blodprøver fra dyrene til undersøgelse for antistoffer mod COVID-19. I dette tilfælde er det nødvendigt at aflive dyrene for at få tilstrækkeligt med blod. Fødevarestyrelsen erstatter værdien af de aflivede dyr.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen 

Se mere