Elever tvunget i brobygning: - Det fylder rigtig meget

Elever forstår ikke, hvorfor de bliver sendt afsted i brobygning, nu hvor det bliver aflyst torsdag.

Lucas Johansen og Anders Balleby bærer under hele deres brobygning.
Lucas Johansen og Anders Balleby bærer under hele deres brobygning.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Tusindvis af elever fra 9. og 10. klasse er mandag taget i brobygning på landets ungdomsuddannelser. Det er til trods for, at Børne- og Undervisningsministeriet har valgt at aflyse arrangementet fra på torsdag. Det bekymrer flere elever, at de skal afsted i ugens første dage og dermed skal løbe en risiko.

- Jeg vil sige, det fylder mindst 80 procent i mit hoved. Det er jo mit efterskoleophold, det går udover, hvis jeg bliver smittet, og så skal jeg jo sidde derhjemme og skrive med mine venner i stedet for at se dem i virkeligheden, siger Anders Balleby, der er elev på Husby Efterskole.

Han og kammeraterne er sendt afsted i brobygning på Uddannelsescenter Holstebro med ti mundbind hver, som de er blevet opfordret til at bære hele tiden. Det er noget, de har valgt at følge.

- For mig fylder det rigtig meget, fordi jeg har en far, der er rigtig syg. Han kan dø, hvis han får det. Så derfor vil det være rigtig træls, hvis jeg risikerer at få det her nu, siger Lucas Johansen.

Derfor forsøger han, så vidt det er muligt, kun at følges med tre andre venner. For som de siger, føler de sig mere udsat i brobygning, hvor flere skoler er samlet, end hvis de var i trygge omgivelser på efterskolen.

- Jeg synes stadig, man skal tænke over, at det kan gå ud over så mange mennesker, at vi tager i brobygning nu. Det går ikke kun ud over os elever. Det er også lærere og en masse familier derhjemme, hvis der er en af os, der får det, siger Lucas Johansen, som helst havde set, de havde aflyst og dermed rykket hele brobygningen i stedet for at aflyse halvvejs.

- Jeg synes, det er lidt irriterende. Man får ikke det samme ud af det, som hvis de havde rykket det.

De er for sent ude

Både Husby Efterskole og Uddannelsescenter Holstebro er deler elevernes frustration. 

- Det er ikke særlig kønt, men lige så vel som politikerne har lidt svært med, hvad der skal ske i øjeblikket, lige så vel har vi andre det. Det er jo ikke nogens skyld, og tingene er, som de er. Nu skal vi bare prøve at få det bedst mulige ud af det. Og så kan vi håbe på, at vi som samfund lige bliver bedre til at kigge lidt mere end én dag frem, siger Jesper Wedel Rosbæk, der er forstander på Husby Efterskole. 

- Jeg synes, det er et forløb, hvor man godt kunne have ønsket sig en tidligere udmelding.

Hvorfor?

Fordi det tager lang til at planlægge, når man skal gennemføre det professionelt og ordentligt, siger  Udannelsescenter Holstebros direktør, Ann Østergaard. 

I alt skal 22.000 efterskoleelever i brobygning. Dertil kommer eleverne i 9. og 10. klasse på landets folkeskoler.