Ekspert om muteret corona: Mink-varianten er ikke farligere for mennesker

Regeringen har besluttet, at alle danske mink skal aflives, så en muteret form for corona ikke breder sig, selvom den ifølge en ekspert ikke er farligere for mennesker.

Corona kan smitte fra mennesker til mink og omvendt. Når virussen er i dyrene muterer de, og det tager en vaccine ikke højde for.
Corona kan smitte fra mennesker til mink og omvendt. Når virussen er i dyrene muterer de, og det tager en vaccine ikke højde for.

Mutation af covid-19-virussen kan lyde skræmmende, men en ekspert mener ikke, at man behøver være mere bange for hverken mink eller avlere af den grund.

- Det sidste, de har brug for, er at blive udskammet. De har det hårdt nok i forvejen. Der er ikke noget, der tyder på, at den her mink-variant er hverken farligere for mennesker eller smitter mere, fortæller Lars Erik Larsen, der er professor i veterinær virologi ved Københavns Universitet.

Han fortæller til gengæld, at den muterede corona kan være årsag til, at vi risikerer, at en fremtidig immunitet fra antistoffer eller en vaccine ikke virker.

- Myndighederne har brugt forsigtighedsprincippet og sagt, at nu bliver vi simpelthen nødt til at reagere på den her måde, hvilket er dybt tragisk for alle de berørte avlere, siger han.

En helt ny virus

Forskerne har påvist, at den særlige variant af coronavirus hos mink har en nedsat følsomhed over for antistoffer.

Det er de antistoffer, vi kan få ved hjælp af en vaccine, eller hvis vi tidligere har været inficeret med covid-19.

Hvis man står med en variant af coronavirus, der ikke reagerer på antistoffer, kan man ifølge professoren sammenligne det med, at man står med et helt nyt ødelæggende coronavirus: Et slags "covid-20", som atter engang kunne true folkesundheden og lamme verden.

- Så kan man worst case sige, at vi praktisk talt skal håndtere et helt nyt virus, siger Lars Erik Larsen.

Mutationen gør ikke virussen farligere for mennesker

Klokken 16.00 onsdag den 4. november indkaldte Statsminister Mette Frederiksen til et pressemøde, hvor hun fortalte, at regeringen nu har besluttet at aflive alle mink i Danmark.

-  Med den mutation af corona, vi nu ser i Nordjylland, kan vi risikere, at en fremtidig vaccine bliver svækket eller i værste fald udebliver. Dermed kan muteret virus hos mink have voldsomme negative konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende epidemi, sagde statsministeren på pressemødet.

Situationen er så alvorlig, at regeringen udover aflivning også har valgt at oplyse WHO om, at der nu findes en ny form af coronavirus i Danmark.

Men selvom det er alvorligt, og 12 personer allerede bærer den muterede smitte, så forsikrer Lars Erik Larsen om, at man som person ikke skal føle sig mere udsat, end man allerede gjorde.

- Som person er det lige meget, om du bliver smittet af en minkavler eller en anden person. Det er fuldstændig ligegyldigt. Så man skal bestemt ikke være mere bange end for at blive smittet af for eksempel en bagerjomfru, siger han.

1:32
Lars Erik Larsen, professor i veterinær virologi, kalder det et forsigtighedspricip, når regeringen beordrer alle mink slået ihjel.